Valdinox logo

Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym

Tym razem zachęcamy Was do spróbowania prostej i smacznej zupy z owocami morza rodem z Azji. Nasza zupa krewetkowa jest bardzo aromatyczna o orientalnym charakterze. Łączy smaki krewetek, ostrego curry, delikatnie słodkawego mleka kokosowego i aromatycznej kolendry.

 

zupa krewetkowa

 

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 cm kawałki imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g tofu naturalnego
  • 300 g krewetek królewskich
  • sos rybny lub sól
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.

Krewetki obrać z pancerzy, oderwać ogonki. Z pancerzy i szklanki wody ugotować wywar krewetkowy.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy i oliwę i przesmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz starty na tarce o małych oczkach imbir. Dodać pastę curry  i podsmażyć ciągle mieszając przez 2-3 minuty a następnie dolać wywar krewetkowy. Zagotować. Dolać mleko kokosowe i kontynuować gotowanie.

Pieczarki i tofu pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować około 5 minut, po czym dołożyć krewetki oraz makaron. Gotować aż krewetki zmienią kolor. Doprawić sosem rybnym lub solą.  Podawać posypane kolendrą.

Czas przygotowania: 30'

Trudność: łatwe

Sprawdź też nasz przepis na ostrą zupę tajską z krewetkami: 

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nasi partnerzy
chevron-down