W ostatnich latach rośnie świadomość dotycząca korzystnego wpływu zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia na funkcjonowanie organizmu. Chcemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem i wartościowo odżywiać, dbać o dietę, korzystać z ruchu oraz zrzucać zbędne kilogramy. Najskuteczniej wprowadzisz w życie zdrowe odżywianie, jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie potraw.
Skład gotowych dań często może rozczarować, mimo oznaczeń „light” czy „fit”. W myśl zasady, że „jesteś tym, co jesz”, wybieraj dobre jakościowo produkty: warzywa i owoce od sprawdzonych dostawców, bezpośrednio od rolnika lub z własnego ogródka, a także świeże mięso ze sprawdzonego źródła. W zdrowym gotowaniu pomoże kilka niezbędnych naczyń i akcesoriów kuchennych, które pozwolą nie tylko przygotować pełnowartościowe posiłki przy minimalnym użyciu tłuszczu, ale także zaoszczędzić sporo czasu.
Patelnia grillowa pozwala na przygotowanie dań z minimalną ilością tłuszczu, potrzebnego do posmarowania żeberek patelni. Dzięki temu danie jest zdrowsze i lekkostrawne. Dodatkowo tłuszcz z grillowanego mięsa czy ryby zostaje odprowadzony wyżłobieniami w dnie patelni, co powoduje, że potrawa jest mniej kaloryczna. Zdrowe dania z patelni grillowej smakują podobnie jak z tradycyjnego grilla, ale wytapiający się tłuszcz nie kapie na rozżarzony węgiel, a tym samym spalony nie osadza się na przygotowywanej potrawie wraz z substancjami rakotwórczymi.
Patelnia grillowa VALDINOX sprawia, że możemy cieszyć się smakiem grillowanych potraw nawet jeśli nie mamy ogrodu. Budowa patelni pozwala uzyskać taki sam smak i wygląd dań, jak tych przygotowanym na klasycznym grillu. Patelni grillowych VALDINOX możemy używać na wszystkich typach kuchenek i płyt grzewczych, z indukcyjną włącznie. Grillowany kurczak z patelni będzie równie smaczny przez cały rok.
Wszystkie garnki i patelnie VALDINOX pokryte są powłoką nieprzywieralną (adhezyjną), która ułatwia gotowanie oraz czyszczenie naczyń kuchennych. Garnki z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, znacznie podnoszą jakość posiłków, które poprzez ograniczenie użycia tłuszczu są zdrowsze. Dzięki temu danie przygotowywane w takim naczyniu jest lżejsze i mniej kaloryczne. Powłoka nieprzywieralna ułatwia również czyszczenie patelni po posiłku. Współczesne powłoki nieprzywierające mają wysoką odporność na zarysowania i ścieranie, a także promienie UV. Z powodzeniem mogą służyć do gotowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych.
Dania przygotowane na parze są lekkostrawne, niskokaloryczne i świetnie nadają się dla osób nietolerujących ciężkich, tłustych potraw. Gotowanie na parze ma wiele zalet: pozwala zachować większość witamin i minerałów, uniknąć szkodliwych substancji powstających w procesie tradycyjnego smażenia (np. tłuszczy trans) i nasiąkania potrawy tłuszczem. Gotowane na parze produkty zachowują naturalny smak i kolor, nie rozgotowują się i nie rozpadają – pozostają jędrne i soczyste. Używając uniwersalnej stalowej nakładki do gotowania na parze, możemy przygotować całe danie w jednym garnku. W ten sposób posiłek przygotujemy w mniej niż 30 minut, minimalizując brudne naczynia i oszczędzając czas oraz energię. Jest to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych i lubiących zdrową kuchnię.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki: (na 4 porcje)
dressing:
Sposób przygotowania: