Niezależnie od rozmiarów oraz aranżacji kuchni, pewne elementy jej wyposażenia są niezbędne do wygodnego funkcjonowania. Trudno wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez odpowiednich sprzętów i naczyń. Jak wybrać najlepsze garnki do kuchni oraz akcesoria kuchenne? Podpowiadamy.
Kluczowe do określenia, jakie są najlepsze naczynia do kuchni i bez jakich dodatków nie możemy się obejść, jest zaobserwowanie swoich preferencji. Oczywiście, uniwersalny garnek sprawdzi się w każdej kuchni, ale indywidualne zwyczaje, pozwalają dopasować wyposażenie do faktycznych potrzeb.
Wybierając niezbędne akcesoria kuchenne i garnki, warto zastanowić się, z jakich faktycznie będziemy korzystać. Wielbiciele gotowania, którzy często przebywają w kuchni, potrzebują zdecydowanie bardziej rozbudowanego zestawu niż kucharze okazjonalni. Nawet jeśli gotowanie jest Twoim żywiołem, zapotrzebowanie na kuchenne sprzęty jest zależne od wielu czynników. Bardzo ważnym kryterium jest Twój stosunek do domowego gotowania, a także typ dań, jakie przygotowujesz najczęściej. Dla przykładu – choć patelnia do naleśników nie należy do niezbędnych w domowym zestawie, jeśli często przygotowujesz naleśnikowe ciasta czy omlety, znacząco ułatwi Ci to zadanie.
Najlepsze garnki do kuchni pasują do Twojego stylu życia. Ich liczba i przeznaczenie zależą więc również od liczby osób, dla których przygotowywane są posiłki. Niemniej istotna jest także wielkość miejsca przygotowywania dań – kuchenki/płyty oraz samej kuchni. Aby optymalnie wykorzystywać przestrzeń, warto postawić na naczynia o standardowych rozmiarach, takie jak garnek z kolekcji Aurum.
Garnek z pokrywką z kolekcji VALDINOX Aurum
Aby skompletować najlepszy zestaw garnków, wytypuj sprzęty, z których najczęściej korzystasz lub znacząco ułatwiłyby Ci przygotowanie popisowych dań. Jak to zrobić? Przygotuj listę pięciu swoich ulubionych potraw. W Twojej kuchni niezbędne są akcesoria kuchenne, które umożliwią ich przygotowanie.
Jak wybrać najlepsze garnki do kuchni, jeśli nie czujemy się w niej jak ryba w wodzie? Podstaw na funkcjonalność oraz uniwersalne rozwiązania.
Jednym z elementów, których nie może zabraknąć w kuchni, jest dobra patelnia. Uniwersalna patelnia powinna sprawdzać się w każdej sytuacji, dlatego postaw na popularne i solidne modele. Z taką myślą powstała wielozadaniowa patelnia VALDINOX Volcano. Można używać jej na wszystkich typach kuchenek, a powłoka non-stick minimalizuje ryzyko przypaleń. Jej efektowny wygląd oraz jakość wykonania ułatwią przygotowywanie potraw wszystkim kuchennym amatorom
Uniwersalny garnek, który zaoszczędzi Ci stresu w przygotowaniu posiłków, powinien spełniać podobne warunki. Garnek VALDINOX z kolekcji Rock to doskonały wybór z uwagi na wygodę użytkowania i świetną wytrzymałość. Garnki z tej kolekcji pokryte są powłoką Dyflon z efektem kamienia, skąd wynika ich charakterystyczny wygląd oraz nieprzywieralne właściwości. Z powodzeniem przygotujesz w nich zupę, ugotujesz makaron czy poddusisz składniki na pyszną potrawkę. Aby zwiększyć bezpieczeństwo użytkowników, pokrywa z hartowanego i żaroodpornego szkła PYREX wyposażona jest w nienagrzewający się uchwyt.
Garnek z kolekcji VALDINOX Rock
Doświadczeni kucharze zapewne dysponują całym arsenałem ulubionych przyrządów ułatwiających przygotowanie posiłku. Zestaw dla początkujących mistrzów kuchni nie musi być jednak rozbudowany. Jakie akcesoria kuchenne są niezbędne na początkowym etapie? Praktyczne narzędzia kuchenne to ogromna pomoc, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce.
Jednym z najważniejszych jest niewątpliwie wyciskacz do czosnku. Czosnek dodajemy do wielu dań ze względu na jego aromat i zdrowotne korzyści. W domowym zestawie nie powinno zabraknąć również otwieracza do puszek, korkociągu czy dziadka do orzechów. To proste urządzenia, które podnoszą komfort gotowania, dlatego postaw na odpowiedniej jakości sprawdzone akcesoria do kuchni. Dzięki temu będziesz cieszyć się długą i niezawodną współpracą.
Aby przygotować pyszny obiad w 10 minut, nie potrzebujesz wielu sprzętów. Uniwersalny garnek będzie idealny do przygotowania zdrowego leczo z cukinią. Podsmaż w nim cebulę z kiełbasą, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, następnie pokrojoną paprykę (3-4, najlepiej różnokolorowe) i cukinię (około kilograma). Dodaj do smaku przyprawy (sól, pieprz, paprykę w proszku) i podduś przez kilka minut. Następnie zalej passatą pomidorową (około 700 gramów). Możesz użyć świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu. Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze około 5 minut i ciesz się smacznym, aromatycznym daniem. Smacznego!