Valdinox logo

Wszystko co powinniśmy wiedzieć o dyni+ sprawdzone przepisy

Dynia to niezwykle uniwersalne  a zarazem wdzięczne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujemy słodką zupę, muffiny czy sernik, a także wytrawne placki, farsze, curry czy marynaty. Pestki wykorzystamy natomiast do sałatek, wypieku pieczywa czy ciast. Miąższ dyni jest na tyle delikatny, że pasuje do niemal każdego rodzaju dania. Kochajmy dynię, bo jest niedroga, pożywna, dostarcza sporo cennych składników, a do tego fantastycznie smakuje.

 

 

Dynia – właściwości odżywcze

Dynia jest niskokaloryczna (w zależności od odmiany 26-45 kcal w 100 gramach miąższu) stąd wspaniale podbija objętość niskokalorycznych posiłków wzbogacając je tym samym w cenny błonnik, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz cynk. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa zawartość prowitaminy A. Najwięcej składników mineralnych jest w dyni hokkaido, która zjadana jest wraz ze skórką.

 

 

Swoje dobroczynne właściwości dla zdrowia i urody dynia zawdzięcza bogactwu witamin (m.in. z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C) i minerałów (sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza), które utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia, chronią wzrok, pomagają zwalczać zaburzenia krzepliwości krwi. Beta-karoten obecny w dyni wspomaga układ odpornościowy oraz obniża ryzyko choroby wieńcowej.

Dynia jest także jednym z niewielu znanych źródeł witaminy T (B11), która pomaga zwalczać zaburzenia krzepnięcia krwi i pewne rodzaje niedokrwistości, przez wytwarzanie i wspomaganie krzepnięcia płytek krwi.

 

 

 

Jak wybrać dynię? I jak przechowywać?

Z kupowaniem dyni  warto wstrzymać się do drugiej połowy września. Ogólna  zasada brzmi - im później tym lepiej, ponieważ zawartość beta karotenu w owocach rośnie w miarę dojrzewania. Należy wybierać dynie ciężkie, o symetrycznym kształcie, bez śladów gnicia czy pleśni.  Dynie przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu nawet do kliku miesięcy. Rozkrojoną do 3-4 dni w warunkach chłodniczych.

 

Jaki gatunek użyć?

Najbardziej popularne odmiany dyni jadalnej to:

  • dynia zwyczajna – Od dyni olbrzymiej wyróżnia ją kanasta łodyga. Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania.
  • dynia olbrzymia – Jest dużą, miękka i łatwa do krojenia co czyni ją idealną na Halloween. Środek ma bez wyraźnego smaku, wymaga towarzystwa innych warzyw czy przypraw by nabrała aromatu. Dobra do zup i makaronów, szczególnie z intensywnymi w smaku dodatkami np. serem pleśniowym.
  • dynia piżmowa - wyróżnia się charakterystycznym podłużnym kształtem, dość cienką skórką i przede wszystkim orzechowym, słodkawym smakiem. Jest idealnym składnikiem zup, ciast i deserów.
  • dynia hokkaido - Charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym kolorem i skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni - jest mniejsza (waga sięga 2-3 kg) i twardsza. Nie rozpada się w czasie gotowania, stąd sprawdzają się jako składnik dań gotowanych i pieczonych: leczo, gulaszów i tart.
  • dynia makaronowa - Dynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej. Warzywo wyróżnia się owalnym kształtem i twardą żółtą lub bladopomarańczową skórką. Miąższ tej odmiany rozdziela się na włókna jak spaghetti. Miąższ dyni często zastępuje makaron, stanowiąc dla niego zdrowszą alternatywę. Można ją gotować i zapiekać. Pasuje do dań wytrawnych, a także deserów i ciast. Świetnie sprawdza się w marynatach

 

Z czym łączyć dynię?

Dynia świetnie łączy się z:

  • ostrą papryką
  • grzybami
  • tymiankiem i rozmarynem
  • imbirem
  • serami pleśniowymi, kozimi i dojrzewającymi
  • jabłkami
  • cynamonem
  • kasztanami
  • cytrusami
  • orzechami.

 

Warto wiedzieć!

Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają natomiast zwalczyć chorobę lokomocyjną.

 

Korzystając z pełni sezonu dyniowego zachęcamy do przygotowania dań na słodko i wytrawnie... ciast, zup, placuszków czy gulaszy.

Przepis: Babeczki dyniowe z orzechami

babeczki dyniowe

 

Składniki

(na 12 sztuk)

  • 330 g pieczonej dyni
  • skórka starta z cytryny
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki dowolnych orzechów

 

Sposób przygotowania:

Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

W misce wymieszać sypki składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.

Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z jajkami oraz skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać.

Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Piec przez 25 - 30 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.

 

Przepis: Krem dyniowo-paprykowy

 

krem dyniowy

Składniki:

  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni (mała dynia hokkaido)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, czarny pieprz, tymianek, pieprz cayenne, ostra i sodka papryka, mielony kumin
  • do podania:
  • grzanki
  • pestki dyni

 

Sposób wykonania:

Dynię (u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki.  Papryki przeciąć na pół i wydrążyć. Każdy kawałek dyni i papryki owinąć dokładnie folią aluminiową i upiec w piekarniku w 200 stopniach C do miękkości (przez około godzinę). Po tym czasie warzywa wyciągnąć z foli, z papryki oddzielić  skórkę.

W dużym garnku podsmażyć na oliwie posikaną cebulkę i czosnek. Dodać upieczone warzywa i gorący bulion/rosół. Zblendować na gładko, gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, kminem, pieprzem cayenne i paprykami.

Podawać gorącą z dodatkiem małych grzanek i prażonych pestek dyni.

 

Przepis: Placki ziemniaczane z dynią

 

 

placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1kg obranych ziemniaków
  • 0,5 kg obranej dyni
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia
  • cukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustu

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki.

Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem.

Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy posypane cukrem z dodatkiem serka homogenizowanego lub konfitury.

 

Przepis: Risotto z dynią i polędwicą

 

risotto z dynia

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 300g ryżu do risotto (arborio)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 500ml bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 250g zielonego groszku
  • 100ml słodkiej śmietanki 18%
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól
  • szafran

 

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm. Doprawiamy z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej polędwicę. Zdejmujemy na talerz.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę miąższ z dyni oraz białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Dokładamy przesmażone wcześniej polędwiczki oraz szczyptę szafranu. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu aż do wyczerpania. Dodajemy zielony groszek i przesmażamy aż zmięknie.  Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania.

Serwujemy na ciepło z lekką sałatką.

 

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nasi partnerzy
chevron-down