Valdinox logo

Wiejski żurek i pieczona kiełbasa – wielkanocne przepisy VALDINOX

Święta Wielkiej Nocy to czas rodzinnych posiłków, aromatycznych dań i stołów uginających od smakołyków. Dania na Wielkanoc znamy od lat, dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić tradycyjne, wielkanocne dania! Jak ugotować żurek? A jak przygotować pyszną, wiejską pieczoną kiełbasę? Zdradzamy nasze sprawdzone przepisy!

Żur, jajka i wędzony boczek – czyli tradycyjny polski stół

Choć od Świąt Wielkanocnych dzieli nas jeszcze kilka tygodni, przygotowania do takich wydarzeń zawsze rozpoczynają się z wyprzedzeniem. Święta nie muszą oznaczać nudy na talerzu, jednak wielkanocne menu to przede wszystkim tradycyjny zestaw składający się ze sprawdzonych potraw. W świątecznym czasie nic nie smakuje tak dobrze jak wyczekiwane, tradycyjne potrawy. Najlepsze dania na Wielkanoc to te wypróbowane przez lata, które z pewnością ucieszą wszystkich gości. W przeciwieństwie do 12 postnych potraw Wigilijnych wielkanocne dania nie rezygnują z potraw mięsnych. To tradycyjnie czas przejścia i odrodzenia – dlatego na stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują nowe życie. Podstawą są również pasztety, ale także wędzony boczek, na którym ugotować można wspaniały, tradycyjny żur. W polskich domach sobota wielkanocna to czas obrzędów i kultywowania staropolskich zwyczajów: strojenia koszyczka, malowania pisanek, ozdabiania mazurka. Potrawy świąteczne znamy od dzieciństwa, a sekret ich doskonałego smaku tkwi w wysokiej jakości składnikach, tradycji i rodzinnej atmosferze.

Wielkanocne inspiracje

 

Jak zrobić świetną pieczoną białą kiełbasę?

Składniki:

  • 1 kilogram surowej, białej kiełbasy,
  • dwie cebule,
  • wędzony boczek,
  • zalewa:
    • ¼ szklanki piwa,
    • 3 łyżki musztardy,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • łyżeczka miodu,
    • suszony majeranek.

Do brytfanny włóż kiełbasę wraz z pokrojoną w plasterki cebulą. Całość zalej wymieszanymi składnikami na zalewę oraz posyp pokrojonym w kostkę boczkiem. Pod przykryciem piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C, a następnie kolejne 45 minut bez przykrycia. To wygodne i szybkie danie jednogarnkowe, idealne na wielkanocny obiad.

Jak ugotować tradycyjny żurek wielkanocny?

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku,
  • przyprawa do żurku i barszczu białego lub przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego i soli; łyżeczka majeranku,
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej,
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej,
  • 200 g boczku surowego wędzonego,
  • 3 łyżki śmietanki 30 %.

Duży garnek VALDINIX pozwoli Ci pomieścić odpowiednie ilości płynów i dodatków. Zacznij od ugotowania bulionu warzywnego – najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Na tarce zetrzyj kawałek selera, pietruszkę i obraną marchewkę. Dodaj pora i około 1,5 litra wody, a następnie gotuj przez godzinę. Przestudzony wywar wymieszaj z zakwasem żytnim, któremu żur zawdzięcza swój charakterystyczny smak.

Przygotowany wywar wymaga już tylko kilku, ale istotnych dodatków, jakie możesz przygotować, oczekując na jego przestygnięcie. Przygotuj kiełbasy i boczek, pokrojone kolejno w plastry i kostkę. Podsmaż razem przez kilka minut na odpowiedniej patelni VALDINOX, jednocześnie wznawiając gotowanie bulionu.

Połącz elementy, dodając podsmażone kiełbasy i boczek do bulionu, następnie wlej zakwas. Dodaj również przyprawy: ziarno ziela angielskiego, liść laurowy, czosnek, sól i majeranek. Doprowadzony do wrzenia żur szybko zacznie gęstnieć, wypełniając dom doskonałym aromatem.

Żurek wielkanocny

 

Wielkanoc – potrawy i wypieki z garnkami VALDINOX

Aby komfortowo przygotowywać świąteczne posiłki, w Twojej kuchni nie może zabraknąć wielu kluczowych elementów – nie tylko składników, z których powstanie doskonałe danie, ale również garnków, na których możesz polegać w każdej sytuacji. Odpowiednie wsparcie znajdziesz wśród kolekcji VALDINOX. Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować żurek, przygotować aromatyczne mięsa czy domowy chleb, garnki VALDINOX będą najlepszym wsparciem podczas przygotowań.

  • Pisanki – elementem nieodłącznym podczas świętowania Wielkanocy są jajka – gotujemy je do wielkanocnego koszyczka czy sałatek. Aby wygodnie i szybko ugotować odpowiednią liczbę jajek, skorzystaj z wygodnego rondla VALDINOX z kolekcji rock.

Jak ugotować żurek? Rondel na żurek

Rondel z kolekcji Rock

 

  • Żurek wielkanocny – aromatyczny, ugotowany na wędzonce żurek wymaga odpowiedniego naczynia. W tym celu najlepiej sprawdzi się pojemny garnek VALDINOX z kolekcji Volcano, którego możesz z powodzenia używać na wszystkich rodzajach kuchenki.

 

Przepisy na Wielkanoc

Garnek VALDINOX Volcano

 

  • Pieczywo – żaden chleb nie smakuje tak dobrze jak domowy, szczególnie podczas wielkanocnego śniadania. Skorzystaj z przepisu na chleb z garnka i ganków z kolekcji Expert, by przygotować idealny bochenek.
  • Pieczona biała kiełbasa – to danie cieszące się popularnością na wielkanocnych stołach. Wygodnie przygotujesz ją w brytfannie z kolekcji Volcano.
Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down