Święta Wielkiej Nocy to czas rodzinnych posiłków, aromatycznych dań i stołów uginających od smakołyków. Dania na Wielkanoc znamy od lat, dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić tradycyjne, wielkanocne dania! Jak ugotować żurek? A jak przygotować pyszną, wiejską pieczoną kiełbasę? Zdradzamy nasze sprawdzone przepisy!
Choć od Świąt Wielkanocnych dzieli nas jeszcze kilka tygodni, przygotowania do takich wydarzeń zawsze rozpoczynają się z wyprzedzeniem. Święta nie muszą oznaczać nudy na talerzu, jednak wielkanocne menu to przede wszystkim tradycyjny zestaw składający się ze sprawdzonych potraw. W świątecznym czasie nic nie smakuje tak dobrze jak wyczekiwane, tradycyjne potrawy. Najlepsze dania na Wielkanoc to te wypróbowane przez lata, które z pewnością ucieszą wszystkich gości. W przeciwieństwie do 12 postnych potraw Wigilijnych wielkanocne dania nie rezygnują z potraw mięsnych. To tradycyjnie czas przejścia i odrodzenia – dlatego na stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują nowe życie. Podstawą są również pasztety, ale także wędzony boczek, na którym ugotować można wspaniały, tradycyjny żur. W polskich domach sobota wielkanocna to czas obrzędów i kultywowania staropolskich zwyczajów: strojenia koszyczka, malowania pisanek, ozdabiania mazurka. Potrawy świąteczne znamy od dzieciństwa, a sekret ich doskonałego smaku tkwi w wysokiej jakości składnikach, tradycji i rodzinnej atmosferze.
Składniki:
Do brytfanny włóż kiełbasę wraz z pokrojoną w plasterki cebulą. Całość zalej wymieszanymi składnikami na zalewę oraz posyp pokrojonym w kostkę boczkiem. Pod przykryciem piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C, a następnie kolejne 45 minut bez przykrycia. To wygodne i szybkie danie jednogarnkowe, idealne na wielkanocny obiad.
Składniki:
Duży garnek VALDINIX pozwoli Ci pomieścić odpowiednie ilości płynów i dodatków. Zacznij od ugotowania bulionu warzywnego – najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Na tarce zetrzyj kawałek selera, pietruszkę i obraną marchewkę. Dodaj pora i około 1,5 litra wody, a następnie gotuj przez godzinę. Przestudzony wywar wymieszaj z zakwasem żytnim, któremu żur zawdzięcza swój charakterystyczny smak.
Przygotowany wywar wymaga już tylko kilku, ale istotnych dodatków, jakie możesz przygotować, oczekując na jego przestygnięcie. Przygotuj kiełbasy i boczek, pokrojone kolejno w plastry i kostkę. Podsmaż razem przez kilka minut na odpowiedniej patelni VALDINOX, jednocześnie wznawiając gotowanie bulionu.
Połącz elementy, dodając podsmażone kiełbasy i boczek do bulionu, następnie wlej zakwas. Dodaj również przyprawy: ziarno ziela angielskiego, liść laurowy, czosnek, sól i majeranek. Doprowadzony do wrzenia żur szybko zacznie gęstnieć, wypełniając dom doskonałym aromatem.
Aby komfortowo przygotowywać świąteczne posiłki, w Twojej kuchni nie może zabraknąć wielu kluczowych elementów – nie tylko składników, z których powstanie doskonałe danie, ale również garnków, na których możesz polegać w każdej sytuacji. Odpowiednie wsparcie znajdziesz wśród kolekcji VALDINOX. Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować żurek, przygotować aromatyczne mięsa czy domowy chleb, garnki VALDINOX będą najlepszym wsparciem podczas przygotowań.