Smażenie to jeden z najszybszych sposobów na przygotowywanie dań. Odpowiednio przygotowane dania smażone są smaczne i pożywne, ale czy mogą być zdrowe? Podpowiadamy, jak smażyć, aby bez obaw cieszyć się ulubionymi potrawami.
Z naukowego punktu widzenia smażenie to proces obróbki termicznej, który odbywa się w temperaturze ok. 150-200°C, podczas którego zachodzą zmiany korzystnie wpływające na smak, zapach i wygląd potrawy. W efekcie smażenia powstaje chrupiąca, złota skórka, która zmniejsza ilość wody wydostającej się z potrawy. Jednak podczas smażenia, do jej wnętrza przedostają się produkty rozkładu tłuszczu, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm człowieka. Jak więc smażyć zdrowo?
Czy istnieje olej doskonały? Ilość niebezpiecznych substancji przenikających do potrawy podczas smażenia, zależy od ich zawartości w olejach nienasyconych kwasów tłuszczowych. A te z kolei są nam niezbędne, ponieważ stanowią dla organizmu materiał energetyczny. Najzdrowsze są nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w tłuszczach roślinnych, np. w oleju rzepakowym czy słonecznikowym. Niedawno kontrowersje wzbudził olej kokosowy, uznany za zdrowszy oraz uniwersalny, jednak wielostronne badania dowiodły, że tłuszcz kokosowy – mimo pochodzenia roślinnego – jest trudno przyswajany. Polski Instytut Żywienia i Żywności nie daje rekomendacji dotyczącej dopuszczalnej możliwej ilości spożycia oleju kokosowego na dobę, a jedynie sugeruje ograniczenie jego konsumpcji w diecie osób starszych. Wszelkie kontrowersje pojawiły się tuż po szeroko zakrojonej akcji marketingowej, która nie była poprzedzona badaniami naukowymi. Nie musimy zatem wykluczać oleju kokosowego z diety, choć warto ograniczyć jego spożycie. Albo korzystać z roślinnych, płynnych olejów do smażenia.
Jak już wspomnieliśmy, Najlepszym wyborem są sprawdzone oleje: np. rzepakowy. Z łatwością przygotujemy na nich jajecznicę na śniadanie, kotlety, frytki, naleśniki dla dzieci. Należy jednak zachować ostrożność, aby nie przypalić dania. Przypalenie potrawy powoduje, że wchłania ona więcej tłuszczu, brzydko pachnie i ma nieapetyczny wygląd – wynika ono z faktu, że tłuszcz zrobił się za gorący, a przez to ilość powstających w procesie szkodliwych dla zdrowia substancji znacznie wzrosła. Przede wszystkim olej wlewamy na rozgrzaną patelnię, ustawioną wcześniej na palnik odpowiedniej wielkości, regulując jego moc. Pamiętaj, że maksymalny ogień nie przyspieszy przygotowania smacznego posiłku, a jedynie odbierze walory smakowe i zdrowotne dania.
Olej przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, aby przedłużyć jego trwałość, a do smażenia używaj zawsze świeżej porcji oleju. Warto również sprawdzać temperaturę tłuszczu, np. wylewając odrobinę ciasta naleśnikowego lub wrzucając jedną frytkę zamiast wszystkich. Patelnia używana do smażenia powinna być proporcjonalna do dania, by ograniczyć kontakt powierzchni oleju z powietrzem. Odpowiednia powłoka non-stick pozwoli minimalizować ryzyko przypalenia potrawy, dlatego do smażenia wypróbuj patelnię do zadań specjalnych.
Patelnia grillowa VALDINOX Strong, to rozwiązanie, dzięki któremu możemy grillować zdrowo i bezpiecznie przez cały rok. Dno wyróżnia się charakterystycznymi żłobieniami, które odprowadzają tłuszcz wytopiony ze smażonego mięsa, co pozwala uzyskać smak i wygląd potraw przygotowanych na klasycznym grillu, jednak w znacznie zdrowszej wersji. Dlaczego tak się dzieje? Sekret tkwi w sposobie powstawania naczyń. Naczynia kolekcji VALDINOX Strong są odpowiednie dla wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcji, a patelnia VALDINOX Strong pokryta jest nieprzywierającą powłoką Ilag, dzięki czemu do smażenia możemy użyć minimalnej ilości oleju! Nawet jej wygląd nasuwa skojarzenia z grillem: imitacja ciemnego kamienia, czarne masywne elementy przy zachowaniu niewielkiej wagi naczynia i wyjątkowej trwałości pozwolą cieszyć się smakiem ulubionych potraw, kiedy tylko mamy ochotę.
Patelnia grillowa z kolekcji VALDINOX Strong
Jak widać, smażenie jest proste i może być jedną z metod przygotowywania wspaniałych oraz zdrowych potraw. Pamiętaj jednak o tym, by podczas tej metody obróbki termicznej zawsze wykorzystywać najlepszy tłuszcz oraz naczynia!