W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce cookies
Dzisiejszy świat ceni sobie prostotę, ale i wielozadaniowość – również podczas gotowania. Chcemy jeść zdrowo, smacznie, bez użycia skomplikowanych składników czy sprzętów. Posiłek powinien być szybki, domowy, pełnowartościowy i odżywczy. Czy marzenie o takim stylu gotowania jest możliwe do zrealizowania? Oczywiście! Z pomocą przychodzą dania jednogarnkowe.
Dania jednogarnkowe
W takiej sytuacji doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe: lecza, curry, zupy czy gulasze. Garnki VALDINOX pomogą Ci stworzyć doskonałe potrawy przy wykorzystaniu jednego naczynia.
Jednogarnkowe dania mają wszystko, co potrzebne do sukcesu:
są łatwe, nieabsorbujące i wygodne w przygotowaniu;
zwykle zawierają spore ilości wartościowych warzyw, a także mięsa lub ryby, czyli źródła białka;
są kompletnym, zbilansowanym posiłkiem;
ich skład możemy dowolnie modyfikować – w zależności od upodobań czy zawartości spiżarni, a nawet wykorzystać lodówkowe resztki.
Wśród dań jednogarnkowych prym wiodą:
gulasze
leczo
curry
risotto
kaszotto
bigos
strogonow
forszmak
ratatouille
Dania jednogarnkowe - przepis na kulinarny sukces
Aby danie jednogarnkowe było smaczne (niezależnie czy jest to gulasz, zupa, leczo, czy risotto), warto trzymać się kilku uniwersalnych zasad.
Odpowiednia kolejność
Najważniejsza z nich to dodawanie składników w odpowiedniej kolejności. Nikt z nas nie lubi nieapetycznej, rozgotowanej warzywnej mazi czy twardego mięsa. Każdy składnik dania ma swój optymalny czas gotowania, tak aby nie był za twardy, ale też się nie rozgotował. Jeśli chcesz przygotować smaczne danie, musisz znać produkty, z których je przygotowujesz.
Mięsa (wieprzowe, wołowe, drób) wymagają dłuższej obróbki termicznej (zwykle od 30 do 90 minut, w zależności od rodzaju i wielkości). Z tego powodu należy dodawać je na początku gotowania. Podobnie jest w przypadku twardych warzyw, takich jak ziemniaki, marchew, seler korzeniowy czy buraki. Warzywa delikatne, takie jak szparagi, kalafior czy brokuły, nie potrzebują długiej obróbki termicznej, dlatego dodaj je najwyżej kilkanaście minut przed końcem gotowania. Tak samo postępuj z delikatnym mięsem ryby.
Dobrze dobrane przyprawy
Drugą, ale nie mniej ważną zasadą jest dobre doprawienie dania. To zioła i przyprawy wspaniale wzbogacają smak dań. Nie bój się ich używać! Kluczem do kulinarnego sukcesu jest cenna umiejętność komponowania smaków. Jakie przyprawy pasują do poszczególnych produktów? Ważne jest stosowanie przypraw w taki sposób, by wzmocnić smak i aromat potraw, ale go nie zniszczyć.
Jeśli nie czujesz się pewnie w świecie przypraw, zacznij od gotowych mieszanek, analizuj ich składy, dodawaj swój akcent. Kiedy poczujesz się pewniej, Twoim przyjacielem będzie młynek do przypraw VALDINOX. Świeżo zmielone przyprawy idealnie podkreślą smak potrawy. Dzięki temu danie będzie niezwykle aromatyczne.
Nie traktuj przepisu śmiertelnie poważnie. To nie opis doświadczenia chemicznego. Z reguły nie ma większego znaczenia, czy danego składnika dodasz więcej, czy mniej. Baw się smakami i aromatami. Eksperymentuj ze składnikami, jakie akurat masz pod ręką, wymyślaj nowe smaki i połączenia. Tylko tak odnajdziesz to, co Ci naprawdę smakuje.
Wypróbuj nasze pomysły na szybkie i łatwe dania jednogarnkowe. Kolekcje VADINOX pomogą w przygotowaniu wspaniałych potraw, których smak zachwyci wszystkich gości. Do przyrządzania dań jednogarnkowych, idealnym narzędziem będą garnki do zapiekania i brytfanny VALDINOX. Świetne przewodzenie ciepła i możliwość wykorzystania ich na każdym typie kuchenki pozwoli zaoszczędzić czas i miejsce. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem ulubionych potraw i zapomnieć o szorowaniu.
Przepis na gulasz śródziemnomorski
Składniki:
jagnięcina 1 kg (można zastąpić wieprzowiną)
biała cebula 2 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
olej do smażenia
mąka czubata łyżka
bulion warzywny 3/4 l
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
fasolka szparagowa 400g
czerwona papryka 1 szt.
bób 500g
cukinia 1 szt.
bakłażan 1 szt.
suszone pomidory 15 szt.
czarne oliwki 15-20 szt.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni, dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę.
Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół.
Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około 6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i oregano.
Przepis na risotto z kurczakiem i groszkiem
Składniki: (na 4 porcje)
300 g ryżu do risotto
500 ml bulionu warzywnego
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
kieliszek białego wytrawnego wina
dwie pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna podwójna
olej do smażenia
świeżo mielony czarny pieprz, sól
szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek w plasterki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielka kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy króciutko cebulkę z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pierś kurczaka, zwiększamy moc kuchenki, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i przesmażamy aż mięso się zarumieni. Dosypujemy ryż, zmniejszamy moc kuchenki i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Podlewamy białym winem.
Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak, by przykrył ryż. Nie wlewajmy całego bulionu na raz. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejna porcję, aż do wyczerpania wywaru. 2-3 minuty przed końcem gotowania dosypujemy groszek. Dokładamy łyżkę masła i łączymy składniki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przepis na francuską zupa cebulową
Składniki:
1,25 l bulionu warzywnego
1-1,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
50 g masła
6-7 dużych cebul
2 łyżki mąki
łyżeczka brązowego cukru
120 g sera żółtego lub pleśniowego (np. lazur)
4 kromki bagietki
Sposób przygotowania:
Bulion podgrzewamy z liściem laurowym i tymiankiem w niewielkim garnku.
Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przyprawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Bagietkę kroimy i rumienimy w piekarniku lub tosterze. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na niej chleb i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 200°C.