Valdinox logo

Swojskie Mac and Cheese

Dziś swojska wersja amerykańskiego specjału. Mac and cheese to nic innego jak makaron zapieczony z serem. Naszą wersję dodatkowo podkręcimy tak, by odpowiadała podniebieniom mięsożerców. Wegetarianie mogą po prostu zrezygnować z dodatku szynki i kiełbaski. Potrawa grzechu warta, więc serdecznie zapraszamy do wspólnego gotowania!

Składniki:

  • 500 g makaronu kolanka
  • kostka żółtego sera
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 300g szynki
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • 100 ml śmietany
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron i układamy jego warstwę w brytfannie. Ser trzemy na tarce i układamy na makaronie. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła z szynką i kiełbasą pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieprz, sól, bazylię i zioła. Zawartość patelni wylewamy na serze. Całość przykrywamy kolejną warstwą sera i makaronu. Pomidora i cukinię kroimy w plastry i układamy w naczyniu. Dolewamy śmietanę. Finiszujemy ostatnią wersją makaronu i sera.

 

brytfanna black valdinox

Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 190 st. na ok. 20 minut, aż ser roztopi się w całym naczyniu.

PRO TIP: Do Mac and Cheese możecie użyć kilku rodzajów sera. Dzięki temu "wyczyścimy" lodówkę z kończących się produktów zapobiegając ich zmarnowaniu!

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nasi partnerzy
chevron-down