Valdinox logo

Sposób na przypalony garnek

Gęste i przywierające potrawy są zmora niejednego kucharza. Amatorzy i zawodowcy w kuchni od czasu do czasu zmagają się przypalonymi konsekwencjami chwilowej nieuwagi. Czym wyczyścić przypalony garnek, aby nie uszkodzić jego powierzchni? Zebraliśmy dla Ciebie kilka praktycznych i niezawodnych porad.

Domowy sposób na przypalony garnek?

Nieuwaga czy roztargnienie albo złe proporcje składników w garnku mogą skutkować przywieraniem i przypaleniem potrawy. Oczywiście zawsze lepiej zapobiegać niż usuwać skutki, dlatego staraj się często mieszać, szczególnie gęste potrawy. Ryzyko przypalenia minimalizuje również optymalne ustawienie temperatury, a przede wszystkim odpowiedni garnek. Nowoczesne garnki, takie jak VALDINOX z kolekcji Aurum, wyposażone są w specjalną powłokę non-stick, dlatego w swojej kuchni postaw na najlepsze, sprawdzone rozwiązania. Dbaj o ulubione garnki VALDINOX i minimalizuj ryzyko przypaleń.

Gotowane mleko tylko „czeka” na nasze mrugnięcie, żeby przypalić się i wykipieć. Podobnie sprawa wygląda z różnymi daniami jednogarnkowymi – leczo, risotto, strogonow często przywierają do dna garnka. Wystarczy chwila, a gęsty sos, dania z ryżem albo kaszą, zaczynają wydzielać nieprzyjemny zapach spalenizny. W takiej sytuacji pamiętaj, aby nie mieszać potrawy w garnku, tylko szybko przełożyć górną, nieprzypaloną część do innego naczynia, co pozwoli uniknąć przenikania gorzkiego smaku spalonej potrawy.

A czym wyczyścić przypalony garnek, aby dokończyć „akcję ratunkową”? Ważna jest szybka reakcja, dlatego nie trać czasu, zalej go ciepłą wodą i działaj bez zawahania. Zaschnięty osad będzie znacznie trudniejszy do usunięcia. Jak usunąć przypalenia z ulubionych garnków i patelni?

Czym wyczyścić przypalony garnek – niezbędniki w każdej kuchni

Do domowego i skutecznego usuwania skutków przypalenia z ulubionych garnków, będziesz potrzebować standardowych produktów, które prawdopodobnie łatwo znajdziesz w swoim domu. Dobierz odpowiednią metodę do swoich naczyń – inne sposoby będą najlepsze dla garnków emaliowanych, a inne dla ceramicznych czy aluminiowych. Jakich składników nie może Ci zabraknąć?

Sól

Materiał do zadań specjalnych, który możemy stosować na mokro i na sucho (w przypadku garnków żeliwnych). Zasypujemy dno warstwą soli zalaną niewielką ilością wody i tak przygotowaną pastę zostawiamy na noc. Rano możemy spróbować oczyścić dno gąbką lub najpierw podgrzać wywar, aby zadziałał skuteczniej.

Soda lub proszek do pieczenia

To sposób na przypalony garnek, którego nie stosujemy do naczyń aluminiowych. Papka z dwóch łyżeczek proszku i wody powinna reagować przez kilka godzin na przypaloną powierzchnię. Następnie usuń ją delikatnie gąbką lub miękką szczoteczką.

Ocet

Doskonale poradzi sobie ze stalowymi, aluminiowymi oraz emaliowanymi garnkami. Nalej niewielką ilość do garnka, zagotuj i pozostaw na noc do przestudzenia. Czym wyczyścić przypalony garnek po takiej „terapii”? Pozostałości usuniesz łatwo drewnianą łyżką i miękką szmatką.

Kwasek cytrynowy

Roztwór z kwasku solnego to ratunek i odświeżenie dla garnków ze stali nierdzewnej. W innych naczyniach lepiej zastosowań odmienną metodę lub zachować ostrożność.

Cola lub pepsi

Doskonały sposób na przypalony garnek powinien być możliwie prosty i oparty na składnikach, które często masz w domu. Z użyciem coli lub pepsi wyczyścisz stalowe naczynia – wystarczy nalać napoju do wysokości spalenizny, a następnie gotować przez kilka minut. Resztki najlepiej usuwać drewnianą łyżką.

Ciepła woda z płynem do naczyń

To jednak z najczęściej stosowanych metod. Namoczony w ten sposób garnek dużo łatwiej wyczyścić i nie wymaga użycia żadnych specjalnych składników.

Czym wyczyścić przypalony garnek?

Jak uratować ulubione naczynia?

Często pierwszym odruchem, który przychodzi nam do głowy, jest zalanie przypalonego naczynia wodą i szybkie szorowanie, na przykład drucianką. Warto zwalczyć ten instynkt, aby nie uszkodzić powierzchni ulubionych garnków. Garnki VALDINOX z kolekcji Volcano, a także patelnie, rondelki i pozostałe kolekcje, pokryte są powłoką nieprzywieralną non-stick. Minimalizuje ona ryzyko przywierania do dna, nawet gęstych potraw, a mocne szorowanie podczas mycia może ją uszkodzić.

Zamiast skrobania i używania ostrych przedmiotów, pozwól naczyniu namoknąć, aby łatwo usunąć resztki drewnianą łyżką lub gąbką. By nie uszkodzić garnków, upewnij się, czy wybierasz odpowiednią dla nich metodę czyszczenia.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down