Valdinox logo

Smażenie z naczyniami VALDINOX – kilka słów obróbce termicznej

Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania posiłków jest smażenie. Czy można smażyć i jeść zdrowo? Oczywiście! Pamiętaj, że wybór odpowiedniej patelni wpływa na smak i wartości odżywcze potrawy.

Jak smażyć zdrowo? Zasady prawidłowego smażenia

Choć smażenie postrzegane jest jako niezdrowe, większość z nas ma słabość do potraw przygotowywanych w ten sposób. Nie ma w tym nic złego, lecz by zadbać o odpowiednią dietę, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki przyrządzamy posiłek. Smażone dania mogą być bezpieczne i lekkostrawne, jeśli dobierzesz odpowiedni tłuszcz, metodę smażenia i solidną patelnię. Zadbaj o zdrową kuchnię w Twoim domu nie rezygnując ze smażonych potraw.

  1. Smażenie na płytkim tłuszczu

To najczęstszy sposób smażenia. Na niewielkiej ilości tłuszczu możemy podsmażyć warzywa i mięsa. Kluczową techniką w tej metodzie jest odpowiedni czas i intensywność płomienia. Wybieraj dobre jakościowo tłuszcze i temperaturę odpowiednią do konkretnego produktu. Jak smażyć rybę? Podobnie jak filety – odrobina tłuszczu, niezbyt intensywny ogień i metoda „lewa-prawa” pozwoli na odpowiednie podsmażenie mięsa z obu stron. Patelnia do ryb VALDINOX ułatwi to zadanie swoim owalnym kształtem.

  1. Odpowiedni tłuszcz

Nie wiesz, jaki olej do smażenia wybrać, aby przygotować pyszne kotlety albo placki z cukinii? Do smażenia płytkiego z powodzeniem możesz wykorzystać rafinowane oleje, takie jak na przykład rzepakowy, ale również te zwierające wielonasycone kwasy tłuszczowe, jak słonecznikowy. Smaczne dania, które nie wymagają długiego smażenia, możesz przygotować na maśle lub margarynie (np. jajko sadzone lub omlet). Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Tak, ale podobnie jak w przypadku innych tłuszczy, nie powinno się powtórnie używać tej samej.

 

Kolekcja Valdinox Rock

                                                                                Kolekcja Valdinox Rock

  1. Wyczucie czasu i temperatury

Każdy produkt powinno się smażyć w odpowiedniej temperaturze i przez określony czas. W inny sposób będziesz przyrządzać frytki, mięsa czy pączki, ale w żadnym wypadku temperatura nie powinna przekraczać 210°C. Pozwól tłuszczowi rozgrzać się, zanim wrzucisz składniki. To zadanie ułatwią patelnie VALDINOX, których korpus wykonany jest z szybko nagrzewającego się aluminium. Odpowiednie rozprowadzanie ciepła sprawia, że jedzenie podsmaży się równo i zachowa zdrowe właściwości.

  1. Smażenie na głębokim tłuszczu

Tą metodą najczęściej smaży się frytki i pączki. Taki rodzaj obróbki termicznej uważany jest za najbardziej niezdrowy, dlatego wybierz odpowiedni garnek do smażenia frytek – to, ile tłuszczu przenika do potrawy zależne jest od prawidłowej techniki i czasu smażenia. Nie musisz całkowicie rezygnować ze smażonych smakołyków, jeśli przygotujesz je we właściwy sposób.

VALDINOX - patelnie ułatwiające odpowiednie smażenie

Wybór idealnej patelni nie zawsze jest prosty – przygotowujemy różne potrawy i nasze garnki również muszą być zróżnicowane. Skompletuj idealny zestaw garnków, wybierając spośród kolekcji VALDINOX. Patelnie do smażenia z kolekcji Rock to naczynia, bez których trudno będzie Ci się obejść – możesz wybierać pomiędzy rozmiarami, ale też typami. Kolekcja Rock to garnki i patelnie z szarą powłoką non-stick, a ich ciekawy efekt wizualny przypominający kamień, kojarzy się z tradycyjnym gotowaniem na kamieniu.

 

Kolekcja Valdinox Rock

                                                                                Kolekcja Valdinox Rock

W kolekcji znajdziesz patelnię grillową, która pozwoli Ci cieszyć się grillowanymi, zdrowymi potrawami przez cały rok. Dzięki technologii wykonania i żłobieniu dna, możesz smażyć na niewielkich ilościach tłuszczu.

Kolekcja Valdinox Rock

                                                                                Kolekcja Valdinox Rock

Niewątpliwie faworytem jest patelnia do naleśników VALDINOX – z niskimi ściankami, dzięki czemu z łatwością przewrócisz placek na drugą stronę. Szybko się nagrzewa, a nieprzywieralna powłoka typu non-stick (Dyflon) pozwala na równomierne smażenie bez obfitego natłuszczania.

Smażenie nie musi być niezdrowe, a powstałe w ten sposób dania tłuste i ciężkie. Inwestując w profesjonalne rozwiązania, możesz długo cieszyć się ulubionymi sprzętami i smacznymi potrawami. Nowoczesne technologie produkcji, wykorzystane w patelniach VALDINOX, pozwalają stworzyć naczynia solidne i trwałe – niezależnie od metody obróbki termicznej, na jaką się zdecydujesz, przygotowując obiad.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down