Valdinox logo

Sezonowe warzywa i owoce, czyli jak jeść zdrowo, ekologicznie oraz ekonomicznie

Gotowanie wykorzystujące bogactwo i różnorodność plonów z lokalnych gospodarstw to świetna możliwość zadbania o swoje zdrowie, planetę i portfel. Warzywa sezonowe są tańsze, a jednocześnie pełne witamin oraz mikroelementów. Wybierając dietę opartą o sezonowe warzywa i owoce, rozwiniesz kuchenną kreatywność, komponując pyszne i różnorodne posiłki.

Postaw na zdrowie – sezonowe warzywa i owoce w Twojej kuchni

Codzienność przyzwyczaiła nas do myśli, że szerokości geograficzne mają dużo mniejsze znaczenie niż dawniej. Niemal w każdym zakątku świata możemy cieszyć się smakiem tych samych, dobrze znanych składników czy potraw. Choć truskawki i pomidory są dostępne przez cały rok, zwykle oznacza to, że zimą przebyły niezwykłą drogę, co wpływa na ich świeżość, cenę oraz oddziałuje na naszą planetę.

Dlaczego warto wykorzystywać w kuchni produkty dostępne lokalnie i sezonowo? Kupując lokalnie, wspieramy rolników i przedsiębiorców z naszego otoczenia. Warzywa sezonowe są świeże i zdrowsze oraz pozwalają stworzyć pełnowartościowe posiłki, w duchu zero waste. Gotując z tego, co aktualnie dostępne w Twoim regionie, nie musisz obawiać się nudy na talerzu, a zdrowa dieta jest niezwykle łatwa i tania.

Kalendarz warzyw i owoców – ściąga nie tylko dla początkujących

Sezonowe warzywa i owoce na talerzu, to nic niezwykłego w letnich miesiącach, ale czy wiesz, co gotować późną jesienią lub zimą? Z pomocą przychodzi „kalendarz warzyw i owoców”, czyli lista produktów dostępnych na targu czy stoisku ze świeżymi smakołykami w różnych momentach roku. Oczywiście, z łatwością można kupować i korzystać również z innych produktów, ale ważne, aby podstawą przygotowywanych potraw były produkty lokalne, niewymagające sprowadzania. Odpowiednie przechowywanie żywności i planowanie posiłków pozwala długo cieszyć się ich świeżością oraz zdrowymi właściwościami. Jakie warzywa sezonowe wybierać i co można z nich przygotować?

Sezonowe warzywa i owoce

Sezonowe warzywa i owoce zimą

Zimowe owoce to przede wszystkim jabłka czy gruszki, które z powodzeniem zjesz jako dodatek do drugiego śniadania, przygotujesz pyszne ciasto albo kompot. W grudniu i styczniu w naszych domach nie może zabraknąć owoców cytrusowych – pomarańcze, mandarynki i grejpfruty to doskonałe źródło witamin niezbędnych w diecie.

Warto wykorzystać różnego rodzaju orzechy, które możesz dodawać do deserów i wytrawnych posiłków.

Warzywa: choć zimowe miesiące nie kojarzą się z dostępnością warzyw sezonowych, wiele roślin w naszym klimacie świetnie radzi sobie z zimowaniem w odpowiednich warunkach. W tym sezonie postaw więc na warzywa korzeniowe, które doskonale rozgrzeją w zimowe dni. Jakie warzywa sezonowe łatwo znajdziesz w tym okresie? Przede wszystkim pietruszka, marchewka, seler, ziemniaki, ale również warzywa strączkowe, buraki, czosnek, kapusta czy boczniaki.

Grudzień:

  • Warzywa: burak, por, marchew, ciecierzyca, czosnek, fasola, ziemniak, soja, kalarepa, pietruszka
  • Owoce: gruszki, jabłka, cytrusy
  • Danie miesiąca: pierogi z kapustą

Styczeń:

  • Warzywa: burak, por, marchew, ciecierzyca, czosnek, fasola, ziemniak, soja, kalarepa, pietruszka
  • Owoce: gruszki, jabłka, cytrusy
  • Danie miesiąca: szarlotka z cynamonem

Luty:

  • Warzywa: burak, por, marchew, ciecierzyca, czosnek, fasola, ziemniak, soja, kalarepa, pietruszka
  • Owoce: gruszki, jabłka, cytrusy
  • Danie miesiąca: rozgrzewająca zupa jarzynowa

Z sezonowymi warzywami przygotujesz świetne wigilijne dania, na przykład czerwony barszcz ugotowany ze świeżych buraków w garnku VALDINOX. Sałatka jarzynowa czy groch z kapustą to także tradycyjne zimowe potrawy oparte na dostępnych lokalnie produktach.

Garnek do sezonowych warzyw i owoców

Garnek VALDINOX Aurum

 

 

Wiosenne owoce i warzywa sezonowe

Wraz z wiosną na naszych stołach pojawia się mnóstwo barw. Dojrzewające w maju truskawki, czereśnie, agrest czy rabarbar stopniowo zastępują całoroczne jabłka i gruszki.

Warzywa: pierwszą oznaką wiosny jest świeża rzeżucha i szczypiorek, ale ogórki, rzodkiewka czy pomidory pojawiają się już z początkiem kwietnia. W maju dołączą do nich szparagi czy bób, a także sałata, rukola i cebule.

Marzec

  • Warzywa: brukselka, rzodkiewka, szczypiorek, roszponka, rzeżucha
  • Owoce: jabłka, pomarańcze, gruszki, suszone owoce
  • Danie miesiąca: twarożek ze świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem na domowym pieczywie

Kwiecień

  • Warzywa: pietruszka, szczypiorek, szparagi, ogórki, pomidory, kapusta
  • Owoce: gruszki, rabarbar, mango
  • Danie miesiąca: drożdżówki śniadaniowe z rabarbarem i kruszonką

Maj

  • Warzywa: ogórki, pomidory, szparagi, bób, sałata, rukola, cebula, szczaw, groszek cukrowy, karczochy, botwinka
  • Owoce: truskawki, poziomki, agrest, czereśnie
  • Danie miesiąca: makaron tagliatelle z bobem i parmezanem

Nie musisz wymyślać skomplikowanych dań, ponieważ świeże nowalijki smakują doskonale w prostych, sprawdzonych wariantach. Wystarczy kasza, ulubione składniki i patelnia VALDINOX z kolekcji Royal, aby przygotować pyszne, sezonowe kaszotto, na przykład z zielonymi szparagami lub bobem. Na deser ciasto z rabarbarem i kruszonką oraz kompot z truskawek doskonale dopełnią posiłek.

Patelnia do warzyw sezonowych

Patelnia VALDINOX Royal

 

Owoce i warzywa sezonowe latem

Lato to czas, kiedy lokalne targowiska uginają się od sezonowych warzyw i owoców. Choć upały nie sprzyjają gotowaniu, z takim wyborem nie zabraknie letnich inspiracji do gotowania z naczyniami VALDINOX. Postaw na napoje z miętą i świeżymi owocami: malinami, wiśniami czy rabarbarem. Nektarynki, śliwki, poziomki, arbuzy, jagody czy czereśnie doskonale sprawdzą się jako deser albo sałatka owocowa.

Czerwiec

  • Warzywa: ogórki, pomidory, szpinak, rzodkiewka, cebula, kalafior, kalarepa, karczochy, koper, sałata
  • Owoce: truskawki, brzoskwinie, porzeczka, czereśnie, agrest
  • Danie miesiąca: zupa kalafiorowa

Lipiec

  • Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalarepa, marchewka, szczaw, seler, ziemniaki, kukurydza, papryka
  • Owoce: ostrężyny, jeżyny, morele, nektarynki, maliny, czereśnie agrest
  • Danie miesiąca: chłodnik z botwinką

Sierpień

  • Warzywa: koper, fasolka szparagowa, karczochy, cukinia, brokuł, bakłażan, kalarepa, kapusta
  • Owoce: śliwki, maliny, czarna porzeczka, mirabelki, nektarynki, jagody, winogrona, arbuzy
  • Danie miesiąca: jednogarnkowe leczo z cukinią

Warzywa dostępne sezonowo idealnie sprawdzą się w jednogarnkowym obiedzie – na przykład leczo z cukinią, papryką i świeżymi pomidorami. W tym czasie nie braknie także fasolki szparagowej, botwinki, karczochów, bakłażanów czy kalafiorów. Pojawiają się również młode ziemniaki, marchewki, pory i selery.

Jesień z sezonowymi owocami i warzywami

We wrześniu nadal można korzystać z większości produktów dostępnych latem, ale stopniowo zmieniają się kolory – dojrzewają pigwy, maliny, jeżyny czy winogrona, a także śliwki i jabłka – nie może ich zabraknąć w cieście lub zdrowym kompocie.

Jesienne warzywa sezonowe to przede wszystkim dynia, kalafior czy kalarepa, ale również nie brakuje kukurydzy, ziemniaków, strączków i korzeni. Pojawiają się także grzyby – kurki, podgrzybki, borowiki i rydze. Garnek VALDINOX z kolekcji Aurum sprawdzi się świetnie w przygotowywaniu jesiennej zupy dyniowej dla całej rodziny.

Wrzesień

  • Warzywa: chrzan, jarmuż, dynia, seler, bakłażan, patisony, fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki
  • Owoce: pigwa, żurawina, figi, maliny, jeżyny, brzoskwinie, winogrona, śliwki
  • Danie miesiąca: kruche ciasto ze śliwkami

Październik

  • Warzywa: buraki, ziemniaki, cukinia, jarmuż, kukurydza, cebula, por, chrzan
  • Owoce: figi, daktyle, winogrona, śliwki, jabłka, gruszki
  • Danie miesiąca: zupa dyniowa z grzankami

Listopad

  • Warzywa: brukselka, buraki, chrzan, koper, dynia, pietruszka, borowiki, smardze, kalarepa, kapusta
  • Owoce: jabłka, gruszki, kiwi, dzika róża, grejpfrut
  • Danie miesiąca: makaron w sosie grzybowym

Przygotowywanie posiłków zgodnie z kalendarzem owocowo-warzywnym pozwala maksymalnie wykorzystać witaminy i mikroelementy zawarte w produktach roślinnych, a także gotować zdrowo, smacznie oraz tanio. Choć dzięki globalizacji większość produktów z łatwością znajdziemy cały rok na sklepowych półkach, testując dietę opartą na owocach i warzywach sezonowych, szybko odkryjemy, że ich smak nie ma sobie równych.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down