Gotowanie wykorzystujące bogactwo i różnorodność plonów z lokalnych gospodarstw to świetna możliwość zadbania o swoje zdrowie, planetę i portfel. Warzywa sezonowe są tańsze, a jednocześnie pełne witamin oraz mikroelementów. Wybierając dietę opartą o sezonowe warzywa i owoce, rozwiniesz kuchenną kreatywność, komponując pyszne i różnorodne posiłki.
Codzienność przyzwyczaiła nas do myśli, że szerokości geograficzne mają dużo mniejsze znaczenie niż dawniej. Niemal w każdym zakątku świata możemy cieszyć się smakiem tych samych, dobrze znanych składników czy potraw. Choć truskawki i pomidory są dostępne przez cały rok, zwykle oznacza to, że zimą przebyły niezwykłą drogę, co wpływa na ich świeżość, cenę oraz oddziałuje na naszą planetę.
Dlaczego warto wykorzystywać w kuchni produkty dostępne lokalnie i sezonowo? Kupując lokalnie, wspieramy rolników i przedsiębiorców z naszego otoczenia. Warzywa sezonowe są świeże i zdrowsze oraz pozwalają stworzyć pełnowartościowe posiłki, w duchu zero waste. Gotując z tego, co aktualnie dostępne w Twoim regionie, nie musisz obawiać się nudy na talerzu, a zdrowa dieta jest niezwykle łatwa i tania.
Sezonowe warzywa i owoce na talerzu, to nic niezwykłego w letnich miesiącach, ale czy wiesz, co gotować późną jesienią lub zimą? Z pomocą przychodzi „kalendarz warzyw i owoców”, czyli lista produktów dostępnych na targu czy stoisku ze świeżymi smakołykami w różnych momentach roku. Oczywiście, z łatwością można kupować i korzystać również z innych produktów, ale ważne, aby podstawą przygotowywanych potraw były produkty lokalne, niewymagające sprowadzania. Odpowiednie przechowywanie żywności i planowanie posiłków pozwala długo cieszyć się ich świeżością oraz zdrowymi właściwościami. Jakie warzywa sezonowe wybierać i co można z nich przygotować?
Zimowe owoce to przede wszystkim jabłka czy gruszki, które z powodzeniem zjesz jako dodatek do drugiego śniadania, przygotujesz pyszne ciasto albo kompot. W grudniu i styczniu w naszych domach nie może zabraknąć owoców cytrusowych – pomarańcze, mandarynki i grejpfruty to doskonałe źródło witamin niezbędnych w diecie.
Warto wykorzystać różnego rodzaju orzechy, które możesz dodawać do deserów i wytrawnych posiłków.
Warzywa: choć zimowe miesiące nie kojarzą się z dostępnością warzyw sezonowych, wiele roślin w naszym klimacie świetnie radzi sobie z zimowaniem w odpowiednich warunkach. W tym sezonie postaw więc na warzywa korzeniowe, które doskonale rozgrzeją w zimowe dni. Jakie warzywa sezonowe łatwo znajdziesz w tym okresie? Przede wszystkim pietruszka, marchewka, seler, ziemniaki, ale również warzywa strączkowe, buraki, czosnek, kapusta czy boczniaki.
Grudzień:
Styczeń:
Luty:
Z sezonowymi warzywami przygotujesz świetne wigilijne dania, na przykład czerwony barszcz ugotowany ze świeżych buraków w garnku VALDINOX. Sałatka jarzynowa czy groch z kapustą to także tradycyjne zimowe potrawy oparte na dostępnych lokalnie produktach.
Garnek VALDINOX Aurum
Wraz z wiosną na naszych stołach pojawia się mnóstwo barw. Dojrzewające w maju truskawki, czereśnie, agrest czy rabarbar stopniowo zastępują całoroczne jabłka i gruszki.
Warzywa: pierwszą oznaką wiosny jest świeża rzeżucha i szczypiorek, ale ogórki, rzodkiewka czy pomidory pojawiają się już z początkiem kwietnia. W maju dołączą do nich szparagi czy bób, a także sałata, rukola i cebule.
Marzec
Kwiecień
Maj
Nie musisz wymyślać skomplikowanych dań, ponieważ świeże nowalijki smakują doskonale w prostych, sprawdzonych wariantach. Wystarczy kasza, ulubione składniki i patelnia VALDINOX z kolekcji Royal, aby przygotować pyszne, sezonowe kaszotto, na przykład z zielonymi szparagami lub bobem. Na deser ciasto z rabarbarem i kruszonką oraz kompot z truskawek doskonale dopełnią posiłek.
Patelnia VALDINOX Royal
Lato to czas, kiedy lokalne targowiska uginają się od sezonowych warzyw i owoców. Choć upały nie sprzyjają gotowaniu, z takim wyborem nie zabraknie letnich inspiracji do gotowania z naczyniami VALDINOX. Postaw na napoje z miętą i świeżymi owocami: malinami, wiśniami czy rabarbarem. Nektarynki, śliwki, poziomki, arbuzy, jagody czy czereśnie doskonale sprawdzą się jako deser albo sałatka owocowa.
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Warzywa dostępne sezonowo idealnie sprawdzą się w jednogarnkowym obiedzie – na przykład leczo z cukinią, papryką i świeżymi pomidorami. W tym czasie nie braknie także fasolki szparagowej, botwinki, karczochów, bakłażanów czy kalafiorów. Pojawiają się również młode ziemniaki, marchewki, pory i selery.
We wrześniu nadal można korzystać z większości produktów dostępnych latem, ale stopniowo zmieniają się kolory – dojrzewają pigwy, maliny, jeżyny czy winogrona, a także śliwki i jabłka – nie może ich zabraknąć w cieście lub zdrowym kompocie.
Jesienne warzywa sezonowe to przede wszystkim dynia, kalafior czy kalarepa, ale również nie brakuje kukurydzy, ziemniaków, strączków i korzeni. Pojawiają się także grzyby – kurki, podgrzybki, borowiki i rydze. Garnek VALDINOX z kolekcji Aurum sprawdzi się świetnie w przygotowywaniu jesiennej zupy dyniowej dla całej rodziny.
Wrzesień
Październik
Listopad
Przygotowywanie posiłków zgodnie z kalendarzem owocowo-warzywnym pozwala maksymalnie wykorzystać witaminy i mikroelementy zawarte w produktach roślinnych, a także gotować zdrowo, smacznie oraz tanio. Choć dzięki globalizacji większość produktów z łatwością znajdziemy cały rok na sklepowych półkach, testując dietę opartą na owocach i warzywach sezonowych, szybko odkryjemy, że ich smak nie ma sobie równych.