Trudno szukać kogoś kto nie lubi naleśników. Kojarzą się z dzieciństwem i posiłkami u babci lub w barze mlecznym. Z cukrem, dżemem, farszem mięsnym, kapustą, szpinakiem czy serem. Każdy ma swoje ulubione!
Mimo, iż przepisów na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo, a wprawione gospodynie często przyrządzają je „na oko” warto zapamiętać kilka uniwersalnych porad, dzięki którym naleśniki będą pyszne, elastyczne i lekkie.
O czym powinniśmy pamiętać, przygotowując naleśniki? Jak zrobić idealne?
Sekretem nieprzywierających placków jest dodatek oleju lub roztopionego masła do ciasta naleśnikowego oraz dobra, nieprzywierająca patelnia.
Nawet idealnie przygotowane ciasto z najlepszego przepisu nie zapewni jednak sukcesu jeśli nie będziemy mieli właściwej patelni. Masywnej, z grubym dnem dobrze rozprowadzającym i trzymającym ciepło. Patelnia powinna być mocno rozgrzana. Idealnie jeśli ma powłokę nieprzywierającą. Wówczas możemy usmażyć placki bez dodatku tłuszczu, zwłaszcza jeśli w przepisie na ciasto zawarty jest olej lub roztopione masło.
Opcjonalnie możemy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu smarując patelnię pędzelkiem lub nasączonym ręczniczkiem papierowym każdorazowo przed wylaniem ciasta na patelnię.
Tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni i dobrym przepisie na ciasto, o właściwych proporcjach składników. Zwykle pierwszy naleśnik jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana powoduje, że placki będą surowe lub wysuszone/przypalone. Inną przyczyną nieudanych naleśników jest ciasto, które ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie (przy rzadkim cieście) lub zbyt grube (przy gęstym). Dlatego, jeśli nie mamy dużego doświadczenia w smażeniu naleśników warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu zamiast mieszając składniki „na wyczucie”.
Mając usmażone naleśniki jesteśmy w stanie przegotować dania zarówno na słodko jak i na wytrawnie.
Do wersji słodkiej do ciasta nie dodajemy zbyt dużo soli. Możemy wzbogacić ciasto cukrem, wiórkami kokosowymi, kakao czy cynamonem. Takie naleśniki można podać z:
Podane naleśniki można posypać dodatkowo cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem.
Jeśli preferujemy naleśniki z farszem wytrawnym, do ciasta możemy dosypać zioła (świeże lub suszone), przyprawy lub starte/zmiksowane warzywa. Do słonych naleśników można także przygotować ciasto na bazie piwa, którym zastępujemy wodę i/lub mleko.
Naleśniki wytrawne można podać z:
Poniżej prezentujemy kilka wariantów przepisów na pyszne, sprawdzone naleśniki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników). Natłuścić masłem. Wlewać nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
Składniki:
(na około 20 sztuk) naleśniki:
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.
Smażyć z obu stron na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub olejem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka lekko roztrzepać, dodać mleko, roztopione masło i wymieszać trzepaczką. Do miseczki z jajkami przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta.
Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni lub na odrobinie oleju z obu stron, na złoty kolor. Odwrócić na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza.
Serwować na słodko polane miodem lub syropem klonowym.
Składniki: (na około 12 sztuk)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć do otrzymania gładkiej mąki lub użyć gotowej maki jaglanej i owsianej. Obie mąki wsypać do większego naczynia, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego ciasta.
Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron, do lekko złotego koloru.