Valdinox logo

Sekret naleśników doskonałych

Trudno szukać kogoś kto nie lubi naleśników. Kojarzą się z dzieciństwem i posiłkami u babci lub w barze mlecznym. Z cukrem, dżemem, farszem mięsnym, kapustą, szpinakiem czy serem. Każdy ma swoje ulubione!

Mimo, iż przepisów na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo, a wprawione gospodynie często przyrządzają je „na oko” warto zapamiętać kilka uniwersalnych porad, dzięki którym naleśniki będą pyszne, elastyczne i lekkie.

 O czym powinniśmy pamiętać, przygotowując naleśniki? Jak zrobić idealne?

  • Mąkę i inne sypkie składniki (proszek do pieczenia, sól, cukier) najlepiej przesiać przed dodaniem do ciasta. Zapewni to dobre napowietrzenie ciasta, które będzie lekkie i delikatne.

 

  • Naleśniki będą smaczniejsze (i nie będą się rwały), jeśli po wymieszaniu ciasta odstawimy je na co najmniej pół godziny. Elastyczność ciastu naleśnikowemu daje gluten zawarty w mące, aby miał czas się uwolnić ciasto powinno odpoczywać przez przynajmniej 30 minut.

 

  • Jeśli chcecie by naleśniki były puszyste i leciutkie zamiast wody czy mleka dodajecie wodę gazowaną.

 

  • Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni lub delikatnie posmarowanej pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, odrobiną oleju (opcjonalnie masła). Możemy również skorzystać z przepisu na naleśniki zawierającego w składnikach rozpuszczone masło lub olej. W ten sposób unikamy kłopotliwego smarowania patelni tłuszczem po każdym usmażonym placku.

 

  • Dobra patelnia, o grubym dnie długo trzymającym ciepło to klucz do sukcesu. Jeśli przyrządzamy placki nie tylko od święta, zdecydowanie warto zainwestować w specjalistyczną patelnię do smażenia naleśników. Ma niższy brzeg i grube, dobrze rozprowadzające ciepło dno, co ułatwia smażenie.

 

  • Z powodów czysto technicznych ciasto najlepiej przygotowywać w wysokim naczyniu. Oszczędzimy sobie sprzątania kuchennego blatu i wszystkiego wokół.

 

  • Jeśli nie chcemy, aby nasze naleśniki wyszły suche i łamliwe, nie przewracajmy ich kilka razy. Trzymajmy się zasady - raz jedna, raz druga strona.

 

  • Zwykłe naleśniki ożywimy kolorowym dodatkiem do ciasta. Placki będą kolorowe i atrakcyjne dla dzieci. Do ciasta możemy dodać nieco rozdrobnionego szpinaku, starte buraczki, posiekane zioła czy przyprawę curry. Naleśniki zyskają nie tylko wspaniały smak, ale też oryginalny wygląd.

nalesniki z serkiem

 

Jak smażyć żeby naleśniki nie przyklejały się do patelni?

Sekretem nieprzywierających placków jest dodatek oleju lub roztopionego masła do ciasta naleśnikowego oraz dobra, nieprzywierająca patelnia.

Nawet idealnie przygotowane ciasto z najlepszego przepisu nie zapewni jednak sukcesu jeśli nie będziemy mieli właściwej patelni. Masywnej, z grubym dnem dobrze rozprowadzającym i trzymającym ciepło. Patelnia powinna być mocno rozgrzana. Idealnie jeśli ma powłokę nieprzywierającą. Wówczas możemy usmażyć placki bez dodatku tłuszczu, zwłaszcza jeśli w przepisie na ciasto zawarty jest olej lub roztopione masło.

Opcjonalnie możemy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu smarując patelnię pędzelkiem lub nasączonym ręczniczkiem papierowym każdorazowo przed wylaniem ciasta na patelnię.

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni  i dobrym przepisie na ciasto, o właściwych proporcjach składników. Zwykle pierwszy naleśnik jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana powoduje, że placki będą surowe lub wysuszone/przypalone. Inną przyczyną nieudanych naleśników jest ciasto, które ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie (przy rzadkim cieście) lub zbyt grube (przy gęstym). Dlatego, jeśli nie mamy dużego doświadczenia w smażeniu naleśników warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu zamiast mieszając składniki „na wyczucie”.

Z czym serwować naleśniki?

Mając usmażone naleśniki jesteśmy w stanie przegotować dania zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Do wersji słodkiej do ciasta nie dodajemy zbyt dużo soli. Możemy wzbogacić ciasto cukrem, wiórkami kokosowymi, kakao czy cynamonem. Takie naleśniki można podać z:

  • dżemem
  • świeżymi owocami
  • syropem klonowym/miodem
  • kremem czekoladowym typu Nutella
  • serkiem homogenizowanym/twarogiem
  • bitą śmietaną

Podane naleśniki można posypać dodatkowo cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem.

Jeśli preferujemy naleśniki z farszem wytrawnym, do ciasta możemy dosypać zioła (świeże lub suszone), przyprawy lub starte/zmiksowane warzywa. Do słonych naleśników można także przygotować ciasto na bazie piwa, którym zastępujemy wodę i/lub mleko.

nalesniki z zasmazana kapusta

 

Naleśniki wytrawne można podać z:

  • szpinakiem
  • farszem mięsnym
  • warzywami
  • strączkami
  • grzybami
  • żółtym serem.

Poniżej prezentujemy kilka wariantów przepisów na pyszne, sprawdzone naleśniki.

Przepis: Naleśniki cienkie i pyszne

nalesniki

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 3 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników). Natłuścić masłem. Wlewać nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

Przepis: Naleśniki czekoladowe

nalesniki czekoladowe

 

Składniki:

(na około 20 sztuk) naleśniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.

Smażyć z obu stron na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub olejem.

Przepis: Amerykańskie pancakes

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka L
  • 375 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajka lekko roztrzepać, dodać mleko, roztopione masło i wymieszać trzepaczką. Do miseczki z jajkami przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta.

Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni lub na  odrobinie oleju z obu stron, na złoty kolor. Odwrócić na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza.

Serwować na słodko polane miodem lub syropem klonowym.

Przepis: Naleśniki bezglutenowe

przepis na nalesniki

 

Składniki: (na około 12 sztuk)

  • 120 g kaszy jaglanej
  • 60 g płatków owsianych
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć do otrzymania gładkiej mąki lub użyć gotowej maki jaglanej i owsianej. Obie mąki wsypać do większego naczynia, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego ciasta.

Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron, do lekko złotego koloru.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down