Valdinox logo

Przepis na potrawy wigilijne z marką VALDINOX

Boże Narodzenie to czas, za którym wielu z nas tęskni przez znaczną część roku. Wyjątkową atmosferę tego okresu tworzą spotkania z bliskimi, prezenty i ulubione potrawy, które możemy zjeść w rodzinnym gronie. Naczynia, w których będziesz przygotowywać potrawy wigilijne, muszą być niezawodne, dlatego nie zostawiaj przygotowań na ostatnią chwilę.

Garnki, patelnie – w czym najlepiej przygotować potrawy świąteczne?

Przygotowania do obchodzenia Świąt rozpoczynają się na długo przed Wigilią. Aby zadbać o odpowiedni nastrój wszystkich gości, sprzątamy i dekorujemy mieszkanie, szukamy właściwych prezentów dla wszystkich zaproszonych oraz obmyślamy listę zakupów. Wspomnienie tej uroczystej kolacji zostaje z nami na długo, więc każdemu zależy, aby była ona wyjątkowa. Tradycyjna polska Wigilia składa się z 12 potraw wigilijnych, dlatego naczynia do bożonarodzeniowych potraw muszą być wsparciem w ich przyrządzeniu.

Sprawdzone prezenty na gwiazdkę to praktyczne przedmioty, które osoba obdarowywana będzie chętnie używać nie tylko od święta. Jeśli zastanawiasz się, czy garnki to właściwy pomysł na prezent świąteczny, weź pod uwagę codzienne potrzeby osoby obdarowywanej. Zestaw garnków na prezent to świetne rozwiązanie dla rodziców lub pary. Skompletowany zestaw powinien być dopasowany do stylu życia oraz wystroju kuchni, dzięki czemu prezent świąteczny będzie nie tylko praktycznym sprzętem kuchennym, a podarunkiem, który kupowaliśmy właśnie z myślą o najbliższych i ich potrzebach.

Święta to nie tylko prezenty, ale też ulubione potrawy świąteczne. Odpowiedni smak wyczekiwanych dań wynika z wysokiej jakości składników, sprawdzonego przepisu na potrawy świąteczne i naczyń, na których możesz polegać. Do przygotowania smacznej oraz zdrowej potrawy na Boże Narodzenie dla wszystkich gości będą potrzebne różnorodne naczynia i ich dodatkowe właściwości.

Przepisy na potrawy świąteczne – jak dobrać naczynia?

W zestawie garnków niezbędnych podczas świątecznych przygotowań nie może zabraknąć patelni do zadań specjalnych. Patelnia VALDINOX z kolekcji Volcano to odpowiednie wsparcie do przygotowania pysznego i zdrowego karpia na wigilijny stół. Innowacyjna powłoka non-stick pozwala na smażenie z minimalną ilością tłuszczu, zapewniając świetny smak oraz zachowując większość składników odżywczych smażonych potraw. Dzięki powłoce zmniejsza się ryzyko przypalenia, a wyczyszczenie patelni jest zaskakująco proste.

valdinox

Patelnie z kolekcji VALDINOX Volcano

Świetnym wsparciem w przygotowywaniu 12 potraw wigilijnych jest również zestaw naczyń VALDINOX z kolekcji Skandic. Znajdziesz w nim dwa garnki, w których z łatwością przygotujesz wigilijny barszcz oraz pierogi. Garnki VALDINOX są bardzo trwałe. Nowoczesne technologie, pozwalają na stworzenie naczyń bardzo wydajnych, które szybko się nagrzewają i doskonale przewodzą ciepło. W ten sposób zaoszczędzisz nie tylko energię, ale przede wszystkim czas, którego w tym okresie zawsze jest za mało. Możesz ich swobodnie używać na wszystkich rodzajach kuchenek, dzięki czemu potrawy zabierzesz ze sobą w gości, nie obawiając się, jak odgrzać smażonego karpia czy pierogi z kapustą i grzybami.

białe garnki

Zestaw naczyń z kolekcji VALDINOX Skandic

Na szczególną uwagę zasługuje również zawarta w zestawie brytfanna. Z powodzeniem wykorzystasz ją do pieczenia mięsa na kolejne dni, ryby czy podgrzania w piekarniku pysznych pierogów z grzybami. Brytfanna VALDINOX to naczynie wielofunkcyjne, które może wspierać Cię w wielu sytuacjach, ponieważ można jej używać również na kuchence. Podgrzewanie dań w piekarniku pozwala również na przygotowanie posiłku, nie marnując świątecznego czasu na przebywanie w kuchni. Posiłki przygotowane w brytfannie są niesamowicie aromatyczne i soczyste, więc na pewno zapadną w pamięć wszystkim gościom.

Najlepsze przepisy na potrawy świąteczne w garnkach VALDINOX

Potrawy wigilijne są zwykle postne, choć konkretne dania są zależne od regionu kraju czy zwyczajów rodzinnych. Tradycyjne potrawy wigilijne, to oczywiście zupa grzybowa lub barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, kapusta z grochem lub grzybami oraz kutia. Coraz częściej miejsce zwyczajowego karpia zabiera inna ryba, na przykład smaczny łosoś.

Jak przygotować idealny barszcz? Potrzebujesz duży garnek VALDINOX, 4 litry wody, 1,5 kg buraków, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, sól, przyprawę warzywną i łyżkę octu. Przygotuj wywar z wody, buraków i octu. Dodaj do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Kiedy nabierze wyrazistego koloru, możesz doprawić według smaku solą, pieprzem oraz przyprawą warzywną. Najlepiej smakuje z tradycyjnymi uszkami.

potrawy wigilijne

Odpowiedni garnek przyda się także w przygotowaniu kapusty z grzybami. To bezmięsna wersja bigosu, idealna na postny stół wigilijny. Danie przygotowane z kiszonej kapusty (1,5 kg), suszonych grzybów (50 g), cebuli (2 sztuki), marchewki, oleju oraz mieszanki przypraw powstaje szybko i nie wymaga specjalnych przygotowań. Pamiętaj tylko, aby przed krojeniem i gotowaniem odpowiednio namoczyć grzyby, dlatego umieść je w dużym naczyniu VALDINOX i zalej dwiema szklankami wody, następnie odstaw na 12 godzin.

Wodę z grzybów odlej i odstaw na później, a grzyby pokrój na paski. Cebule poszatkuj i podsmaż na 5 łyżkach oleju. Odsączoną kapustę umieść w dużym garnku VALDINOX i dodaj poszatkowaną marchew. Dodaj przyprawy, pokrojone grzyby i podsmażoną cebulę. Następnie wlej wodę z moczonych grzybów i 1,5 szklanki zimnej wody. Wigilijny bigos powstaje w efekcie duszenia wszystkich składników na średniej mocy przez około 2 godziny.

*

Z okazji zbliżających się Świąt, życzymy wszystkim naszym Czytelnikom, spokojnego świątecznego czasu wypełnionego niezapomnianymi chwilami z najbliższymi i… aromatem pysznych potraw.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Dobra marka
Dobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down