Valdinox logo

Kurczak w sosie jagodowym

W poszukiwaniu nowych doznań dziś łączymy smak słodko-kwaśny z wytrawnym, mięsnym aromatem. Kurczak z jagodami? Jak najbardziej! Zobaczcie, jak ze smakiem połączyć te dwa składniki.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1/2 szklanki wina
  • 1 cytryna
  • 500 g świeżych jagód
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 190 st. Natrzyj piersi solą,pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię Valdinox, ułóż piersi i obsmaż do zarumienienia, następnie wyjmij kurczaka z patelni. Umieść w niej cebulę, czosnek, imbir, rozmaryn i smaż do zeszklenia cebuli.
Wlej wino i zredukuj do połowy. Włóż z powrotem, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz jagody. Włóż całość w naszej brytfannie piekarnika, około 30 min.

brytfanna rock valdinox

 

Wyjmij piersi na talerz i postaw brytfannę z sosem na dużym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą pieprzem i cukrem. Podawaj kurczaka na ciepło, świeżo polanego sosem z jagód. Smacznego!

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down