Dziś kuchnia polska! Już wkrótce sezon na kurki, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury i poświęcić trochę czasu na przygotowanie czegoś od podstaw. Jeżeli nie macie doświadczenia w grzybobraniu śmiało możecie skorzystać z zasobów lokalnego sklepu i zaopatrzyć się w kurki uprzednio przygotowane do ugotowania.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto aż uzyska konsystencję odpowiednią do formowania i krojenia. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy na stolnicy wałek i kroimy w kopytka po skosie. Kopytka gotujemy w osolonej gotującej wodzie przez minutę od wypłynięcia.
Po wystudzeniu przesmażamy kluseczki na maśle na złoty kolor tak, żeby miały chrupiącą skórkę. Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą. Kurki mieszamy z kopytkami.
Jeżeli przepis się Wam spodobał - koniecznie udostępnijcie go znajomym!