Valdinox logo

Kopytka z kurkami

Dziś kuchnia polska! Już wkrótce sezon na kurki, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury i poświęcić trochę czasu na przygotowanie czegoś od podstaw. Jeżeli nie macie doświadczenia w grzybobraniu śmiało możecie skorzystać z zasobów lokalnego sklepu i zaopatrzyć się w kurki uprzednio przygotowane do ugotowania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 20 dag mąki + do posypania stolnicy
  • 50 dag kurek
  • 3 małe cebule
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto aż uzyska konsystencję odpowiednią do formowania i krojenia. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy na stolnicy wałek i kroimy w kopytka po skosie. Kopytka gotujemy w osolonej gotującej wodzie przez minutę od wypłynięcia.

garnek valdinox

Po wystudzeniu przesmażamy kluseczki na maśle na złoty kolor tak, żeby miały chrupiącą skórkę. Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą. Kurki mieszamy z kopytkami.
Jeżeli przepis się Wam spodobał - koniecznie udostępnijcie go znajomym!

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down