Valdinox logo

Duszona karkówka z warzywami w sosie serowo - kokosowym

Pyszna i soczysta karkówka z młodymi warzywami i aksamitnym sosem na bazie mleczka kokosowego i sera korycińskiego. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka VALDINOX z serii Black, moja potrawa nie wymaga dodatkowego tłuszczu, a gotowanie na minimalnym źródle ciepła dodatkowo chroni moje składniki przed nadmierną utratą cennych składników odżywczych.” - Pani Wioleta Gargula, autorka przepisu z akcji Zostań Testerem VALDINOX.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka utartego sera
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 kulki jałowca
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej
  • chili sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą wraz z rozgniecionym czosnkiem. Najlepiej byłoby, gdyby nawet liść laurowy i kulki ziela i jałowca zostały sproszkowane w jakimś młynku. Taką mieszanką przypraw nacieramy pokrojoną w plastry karkówkę i odstawiamy na min 1 godzinę. Cebulę kroimy w półplasterki i układamy na dnie garnka.

 

garnek duzy valdinox

Na cebuli układamy plastry mięsa i zaczynamy wszystko lekko obsmażać. Obsmażone mięso zalewamy mleczkiem kokosowym. W międzyczasie ziemniaki kroimy w plastry, a cukinię w grubą kostkę. Warzywa dodajemy do obsmażonego mięsa i całość mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając zawartość. Na sam koniec dodajemy utarty ser, ja użyłam sera korycińskiego. Po rozpuszczeniu ser ładnie zagęści nam sos. Smacznego!

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down