Valdinox logo

Przepis na chleb z garnka – jaki garnek będzie najlepszy?

Zapach świeżo wypiekanego pieczywa to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, jaką możemy sobie wyobrazić o poranku. Chleb domowy jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż ten, który znajdziemy w sklepie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba - to idealna okazja, żeby sprawdzić, jak smakuje chleb z garnka!

Przepis na chleb z garnka

Domowy chleb w garnku VALDINOX

W ostatnich miesiącach obserwujemy wzrastające zainteresowanie domowym wypiekiem pieczywa. Media społecznościowe zapełniają się zdjęciami chrupiących bochenków. Wiele osób odkryło pasję do wypieku pieczywa podczas pierwszego lockdownu, kiedy ze sklepów znikały drożdże i mąka. Za sprawą epidemii zaczęliśmy spędzać więcej czasu w domu, a wzrost świadomości w kwestii zdrowego żywienia nauczył nas zwracać większą uwagę na to, co jemy i jak powstają ulubione posiłki.

Choć smak świeżego pieczywa zawsze jest wyjątkowy, samodzielne wypiekanie chleba jest zaskakująco proste. Nie wymaga wyszukanych składników czy skomplikowanych metod przygotowania. Wypiekając chleb, możesz dopasować pod siebie jego wygląd, ale też składniki i dodatki. Do ciasta możesz dodać kolendrę, koper włoski czy zioła, zarówno te świeże jak i suszone. Aby zapewnić wyjątkową chrupkość pieczywa, do chleba możesz dodać pestki słonecznika lub dyni, orzechy lub migdały. Dodatkowy smak i wartości odżywcze zapewni także odrobina maku, sezamu, czarnuszki albo siemienia lnianego.

Pyszny chleb z łatwością przygotujesz w garnku rzymskim lub glinianej keksówce, które pozwalają na pieczenie bez dodatku tłuszczu. Gliniane naczynia nie wymagają specjalnej pielęgnacji i bez problemu pomieszczą pulchne ciasto chlebowe. Co więcej naczynie gliniane minimalizuje ryzyko przypaleń. Odpowiedni garnek to podstawa udanego bochenka.

 

gliniana-keksówka-do-chleba

                                                                      Gliniana keksówka do pieczenia chleba

Jak wybrać najlepszy garnek do pieczenia chleba?

Domowy chleb w garnku VALDINOX jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Zanim jednak podsuniemy pomysły na przepis na chleb, warto dopracować kwestie techniczne. Do pieczenia chleba potrzebujemy naczynie do zadań specjalnych, czyli garnek do zapiekania VALDINOX. Idealny bochenek wypieka się w temperaturze około 200°C, dlatego niezbędne jest naczynie odpowiednie do wysokich temperatur.

Wśród naczyń z kolekcji VALDINOX Expert znajdziesz garnek, który doskonale nadaje się do przygotowywania potraw w piekarniku oraz brytfannę, którą zaprojektowano do przygotowywania smacznych i zdrowych dań, pasującą do wszystkich rodzajów kuchenek. Niezwykła wytrzymałość owych naczyń, wynika z nowoczesnych technologii wykorzystanych w produkcji garnków i patelni marki VALDINOX. Korpusy naczyń z kolekcji Expert wykonane zostały metodą odlewu ciśnieniowego die-cast, dzięki której naczynia te można śmiało używać w piekarnikach, w temp. do 230°C.

Piękne naczynia o niezwykłej wytrzymałości znajdziesz również w kolekcji Aurum. Stylowy design w ciepłych odcieniach złota i brązu świetnie wpisuje się w rustykalny wystrój kuchni. Garnki z tej kolekcji wyróżniają się na rynku swoim wyglądem i jakością przygotowania. Brytfanna o pojemności 5,7 l to idealne naczynie do wypieku aromatycznego chleba dla wszystkich domowników.

brytfanna-expert-do-wypieku-chleba

                                                                                     Brytfanna z kolekcji Expert

Najlepszy przepis na chleb z garnka

Wiesz już, czego potrzebujesz, aby przygotować wspaniały chleb w naczyniu. Pozostaje jeszcze jedno, kluczowe pytanie: jak upiec chleb? Na szczęście proces przygotowania wypieku nie jest trudny, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Przepis na chleb składa się z krótkiej listy składników. Czego będziesz potrzebować?

  • ¾ kg mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • drożdże: 1 gr suszonych lub 25 g świeżych
  • ½ łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • opcjonalnie: łyżka oleju

Na tym etapie najważniejszym elementem przygotowań jest czas, dlatego domowy chleb najlepiej zacząć przygotowywać wieczorem. Wszystkie składniki połącz za pomocą łyżki w wygodnym naczyniu - misce lub garnku. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj folią i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach ciasto można zagnieść na stolnicy i zostawić jeszcze pod przykryciem na około pół godziny. Kiedy ciasto spokojnie sobie dojrzewa pod ręcznikiem, należy przygotować naczynie do wypieku. Odpowiedni garnek należy włożyć do piekarnika i rozgrzać do 220°C.

Następnie ciasto należy umieścić w rozgrzanym naczyniu, zmniejszając jednocześnie temperaturę piekarnika do 200°C. Po około 30 minutach chleb będzie gotowy! Ważne, żeby po wypieczeniu chleba, odstawić go do wystygnięcia na metalową kratkę. W przeciwnym wypadku będzie zbyt wilgotny.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć Wam smacznego!

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down