Wielu z nas zaczyna dzień już na najwyższych obrotach, nie przywiązując wagi do pierwszego posiłku. Choć nie zawsze mamy czas, aby celebrować poranek, pożywne i zdrowe śniadanie pomaga nabrać sił niezbędnych do sprostania dniu pełnemu wyzwań.
Śniadanie na ciepło to świetny sposób na rozpoczęcie dnia – kluczowym wyzwaniem jest jednak czas, którego szczególnie rano, zawsze nam brakuje. To ważne, aby pierwszy posiłek był zdrowy i pożywny, dzięki czemu zapewni Ci dużo energii.
Ciepłe śniadanie kojarzy się często z jajecznicą albo parówkami, a takie dania jedzone codziennie mogą się znudzić nawet ich największym wielbicielom. Na szczęście wybór słodkich i wytrawnych potraw jest większy, niż się wydaje.
W porannym menu nie może zabraknąć dobrej jakości składników – wykorzystaj świeże owoce oraz sezonowe warzywa. Pełnowartościowy posiłek z ich użyciem przygotujesz szybko i łatwo korzystając z garnków oraz patelni z kolekcji VALDINOX Expert. Co, jeśli lubisz ciepłe śniadania i nie masz za wiele czasu oraz pomysłów? Mamy dla Ciebie kilka inspiracji.
Pożywne śniadanie, które przygotujesz bardzo szybko i możesz dowolnie modyfikować dodatki – w zależności od sezonowych owoców czy innych artykułów spożywczych, które masz w domu.
Składniki na masę:
Dodatki:
Składniki zblenduj na gładką masę, wylej na patelnię. Smaż na rozgrzanym maśle przez 5 minut. Dodaj ulubiony twaróg i piecz przez kolejne 5 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżymi owocami albo dżemem.
Garnek do zapiekania VALDINOX z kolekcji Expert pozwoli na przygotowanie takiego posiłku bez konieczności używania różnych naczyń – wykorzystasz go łatwo do podsmażenia i pieczenia omletu w piekarniku.
To zdrowe śniadanie, z którym nie grozi Ci nuda. Możesz przygotowywać ją często, ale różne możliwości wykonania i dodatki pozwalają na mnóstwo eksperymentów oraz dopasowanych do Ciebie wariantów. Zdrowe śniadanie z owsianką to oczywiste rozwiązanie – jej korzyści dla organizmu można by wymieniać długo. Tym bardziej, że odpowiednie dodatki wspaniale uzupełniają zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Jak przygotować owsiankę na śniadanie? Sprawdzą się zarówno propozycje pieczone, jak i gotowane.
Składniki:
Nieugotowane płatki owsiane możesz wymieszać z wodą lub mlekiem, roztrzepanym jajkiem i ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jabłko z cynamonem, ale z powodzeniem możesz wybrać na przykład banana lub maliny. Wstaw do piekarnika na 25 minut i piecz w 180 stopniach.
Poranną owsiankę przygotujesz również wygodnie w odpowiednim rondelku. Dzięki powłoce non-stick w garnkach VALDINOX ryzyko przypalenia gęstej masy zostało zminimalizowane. Płatki najlepiej zalać wodą już na noc, zostawiając ją pod przykryciem, a rano doprowadzić do wrzenia nasiąkniętą masę. Gotuj przez 5 minut i po krótkim ostudzeniu możesz uzupełnić bazę o słodkie lub słone dodatki. Zdrowa owsianka z awokado, szczypiorkiem i serem nasyci Cię na długo.
Banan to najlepsze śniadanie dla naszego mózgu. Z połączenia z jajkami powstaje idealne zdrowe śniadanie, dlatego wypróbuj pyszne placki bananowe. Możesz przygotować je z użyciem nabiału i mąki, aby były bardziej puszyste, ale świetnie smakują również w wersji podstawowej.
Składniki:
Za pomocą widelca połącz banany i jajka, a następnie podsmaż krótko na oleju jako małe placuszki, najlepiej na patelni VALDINOX z kolekcji Volcano.
Pomysły na śniadania mogą też być inspirowane tym, co aktualnie masz w lodówce. Szczególnie w przypadku szybkich omletów lub owsianek, doskonałym uzupełnieniem posiłku są resztki z innych posiłków. Szybki omlet z resztką startego sera i warzyw z wczorajszego obiadu albo pieczona owsianka w duchu zero waste. Idealnym rozwiązaniem jest również rozgrzewająca szakszuka, czyli jajka w pomidorach z ziołami. Ten zestaw świetnie uzupełniają strączki, ser, papryka albo kukurydza.