Patelnie grillowe to idealny sposób na grillowanie zimą, ale nie tylko. To świetna alternatywa dla grilla ogrodowego (również wtedy, gdy chcesz przygotować tylko kilka przekąsek), bez czasochłonnego rozpalania paleniska.
Bo możemy smażyć zdrowiej! Zamiast rezygnować z ulubionych dań, możemy przygotować je w zdrowszej wersji. Co więcej patelnia grillowa jest nawet zdrowsza od tradycyjnego grillowania na węglu. Ponieważ podczas przygotowywania potraw na grillu wytapiający się tłuszcz, skapuje z mięsa na żar, spala się i osadza na potrawach. VALDINOX patelnia grillowa pozwala uniknąć tego procesu, ponieważ tradycyjne palenisko zastępuje patelnia grillowa VALDINOX. Natomiast to, co najistotniejsze, czyli wytapianie tłuszczu pozostaje bez zmian. Możemy bezpiecznie używać patelni grillowej i przygotowywać na niej potrawy przez cały rok. Patelnia grillowa na indukcję pozwala na przygotowanie unikalnych potraw bez używania ognia.
To, co odróżnia patelnię grillową, to profilowane dno z charakterystycznymi żłobieniami, które odprowadzają tłuszcz wytopiony ze smażonego mięsa. Budowa patelni pozwala uzyskać taki sam smak i wygląd potraw, jak dań przygotowanych na klasycznym grillu. Patelni grillowych VALDINOX możemy używać na wszystkich typach kuchenek i płyt grzewczych, z indukcyjną włącznie. Rozmiary patelni grillowych są różnorodne – od małych 24 cm patelni do 30 cm ze specjalnymi dzielonymi komorami.
Patelnia grillowa wymaga „wygrzania” – nie umieszczamy potraw na zimnej powierzchni. Należy wykonać próbę temperatury np. kładąc mały kawałek mięsa. Grillowanie wymaga dostarczania patelni odpowiedniej temperatury w granicach 200-225°C. Na zbyt zimnej patelni grillowej zyskamy mdłe, tłuste mięso, które nie wytopiło nadmiaru tłuszczu. Na zbyt rozgrzanej – wysuszone, gorzkawe potrawy.
Koniecznie trzeba pamiętać, że wbrew krążącym opiniom, nie grilluje się na suchej patelni. Nawet jeśli będziemy szykować tłuste mięso, należy pędzelkiem do ciasta rozsmarować nieco tłuszczu na żeberkach patelni, aby uniknąć przywierania do powierzchni.
Dania z patelni grillowej nie powinny zawierać zalew, marynat na bazie miodu czy syropu klonowego. Cukier ulega skarmelizowaniu i pokrywa naczynie czarną, ciężką do usunięcia przypaloną warstwą mazi. Z tego samego powodu nie należy stosować nadmiernej ilości gruboziarnistych przypraw.
To, co kojarzy się z grillem: soczyste mięsiwa, takie jak karkówka, łopatka, sznycle, polędwiczki, piersi czy udka z kurczaka, roladki z boczku czy mięsne szaszłyki.
Z powodzeniem możemy przyrządzać apetyczne grillowane warzywa: cukinię, pomidory, kolby kukurydzy, marchew czy bakłażana oprószonego ulubionymi ziołami i przyprawami.
Na patelni grillowej nie może zabraknąć także ryb: pstrąga, dorsza czy łososia oraz grillowanych serów typu camembert czy boczniaków, przyrządzonych równie smacznie jak z węglowego grilla.
Przeczytaj: Zdrowa kuchnia w Twoim domu
Kluczowa przy wyborze odpowiedniej patelni jest jej wielkość; wybieranie dużych gabarytów, które są cięższe i mniej poręczne jest niepraktyczne, jeśli zazwyczaj gotujemy dla niewielkiej ilości osób.
Kolejną ważną kwestią jest dobór patelni grillowej do danego typu kuchenki. Oferowane przez nas patelnie grillowe są odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek. Nie bez znaczenia jest jakość wykonania: grube dno, stabilny, nienagrzewający się uchwyt, dobra powłoka nieprzywierająca. Wszystkie te cechy może zapewnić patelnia grillowa. Indukcja czy kuchenka gazowa? To zależy tylko od Ciebie.
Na patelni grillowej przyrządzisz wiele pysznych dań i przekąsek. Gdy zamarzysz o potrawach z grilla w środku zimy, skorzystaj z przepisu na wołowinę BBQ.
Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zamarynować mięso, a następnie grillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki.
Składniki:
marynata:
Sposób przygotowania: