Valdinox logo

Pałki z kurczaka po marokańsku

Danie to przywołuje na myśl arabskie smaki cynamonu, kuminu i szafranu - jednych z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Kuchnia orientu łączy w sobie różne nuty smakowe - dominują jednak wyraziste, często lekko pikantne potrawy. Soczyste miękkie mięso, doprawione aromatycznymi przyprawami z dodatkiem śródziemnomorskich oliwek to doskonały pomysł na kurczaka w nowym, ciekawym wydaniu. Zapraszamy w podróż po kuchni orientalnej.

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Biała cebula lub 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczek kolendry
  • Sól, czarny pieprz, kurkuma, szczypta szafranu, słodka papryka, kumin, cynamon
  • szklanka zielonych oliwek bez pestek
  • 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu VALDINOX z wysokim rantem rozgrzać oliwę i obsmażyć pałki kurczaka z każdej strony.

Dodać pokrojoną w talarki cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami: kurkumą, szafranem, papryką, cynamonem i kuminem. Podlać szklanką gorącej wody i wymieszać. Dodać połowę posiekanej natki lub kolendry, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut pod  przykryciem.

Po tym czasie dodać odcedzone zielone oliwki oraz sok i startą skórkę z 1/4 cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielka ilością wody, a następnie zahartować gorącym sosem i dodać do mięsa.

Gotować bez przykrycia przez około 10 minut aż sos zgęstnieje. Posypać resztą kolendry.

Czas przygotowania: 60'

Trudność: średnie

pałki z kurczaka

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down