Valdinox logo

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Dania kuchni azjatyckiej cechuje łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem.  Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą.  Do przygotowania tej smacznej i prostej potrawy potrzebujesz jedynie jednego garnka i patelni marki VALDINOX.

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • olej sezamowy do smażenia
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g  piersi  kurczaka
  • marchew
  • 1/2 strąka papryki
  • 200 g pieczarek
  • ½ puszki kukurydzy z puszki
  • ½ kapusty pekińskiej
  • puszka pędów bambusa
  • 15g suszonych grzybów mun
  • czarny pieprz
  • sos sojowy ciemny
  • ocet ryżowy
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić.

Na dużej patelni VALDINOX podsmażyć na oleju  sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć obraną marchewkę na dużych oczkach tarki, paprykę pokroić w słupki a pieczarki w plasterki. Kapustę posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzoną kukurydzą. Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Smażyć wszystko na patelni przez ok. 5-6 minut do miękkości warzyw.

Dodać makaron i kontynuować smażenie przez ok. 2 - 3 minuty. Na koniec posypać posiekaną dymką i gotowe! Smacznego!

 

makaron z warzywami

 

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nasi partnerzy
chevron-down