W rankingu najchętniej wybieranych kuchni europejskich, włoska zdecydowanie dominuje nad konkurentami. Dania kuchni włoskiej pojawiają się w menu wielu restauracji dzięki swojej prostocie i uniwersalności. Większość z nich z łatwością przygotujesz samodzielnie, nawet bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych – przeczytaj nasze rady.
Popularność kuchni włoskiej na całym świecie nie słabnie od wielu lat. Na jej wyjątkowość składa się prostota i odpowiednie zestawienie wysokiej jakości świeżych lokalnych produktów. Jest aromatyczna oraz smaczna, dlatego cieszy się szerokim gronem wielbicieli.
Dania kuchni włoskiej składają się najczęściej z potraw mącznych i starannie dobranych warzyw, serów i wędlin lub mięsa. Takie połączenia pozwalają na stworzenie zdrowych posiłków. Wśród nich dominują oczywiście różnego rodzaju makarony i cała gama warzyw – nie tylko pomidory, ale również bakłażany, cukinie czy papryki. Ten zestaw doskonale dopełniają aromatyczne sery i oliwy, a także charakterystyczne przyprawy – suszone i świeże zioła, takie jak oregano czy bazylia.
Uniwersalność i prostota kuchni włoskiej zapewniają poczucie komfortu. Pizza czy popularne dania z makaronów będą smakować podobnie w różnych częściach świata. Bez trudu możesz przygotować je w swojej kuchni i cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko masz ochotę. Jakie naczynia pozwolą wygodnie przygotować najpopularniejsze dania kuchni włoskiej?
Charakterystyczne piętrowe danie przygotowuje się na bazie płaskich, prostokątnych kawałków makaronu. Płaty lasagne układane są na przemian z farszem, tradycyjnie składającym się z sosu pomidorowego z mięsem, sera i beszamelu, choć popularne są również wegetariańskie wersje dania, na przykład cztery sery. W czym piec lasagne? Doskonałe danie wymaga odpowiedniego przygotowania, dlatego warto posłużyć się naczyniem do zadań specjalnych – brytfanną VALDINOX, w której wygodnie zapieczesz wszystkie składniki.
Ta potrawa składa się ze specjalnego gatunku ryżu (arborio) gotowanego w bulionie z dodatkiem warzyw i przypraw. Aby nie przejmować się przypaleniem ryżu, warto sięgnąć po odpowiedni garnek do risotto. Niski rondel VALDINOX z kolekcji Expert sprawdzi się świetnie. Dzięki powłoce non stick i dobremu rozprowadzaniu ciepła pozwoli równomiernie podsmażyć warzywa oraz ugotować ryż, zmniejszając ryzyko przypaleń.
Rondel z kolekcji VALDINOX Expert
Włoska potrawa oparta na makaronie, jajkach i boczku wywołuje dużo emocji wśród jej miłośników. Równie popularna jest jej wersja nieoryginalna, w której sos jajeczny zastępuje się śmietaną. Niezależnie od tego, jaką wersję preferujesz, przygotowanie posiłku ułatwi głęboka, duża patelnia VALDINOX z kolekcji Intenso. Wygodnie połączysz w niej wszystkie składniki.
Sos boloński, czyli połączenie mięsa i pomidorów, to jedno z firmowych dań kuchni włoskiej. Bazuje na aromatycznym czosnku, intensywnych pomidorach, porcji mielonego mięsa, świeżej bazylii i twardym, słonym serze, na przykład parmezanie albo grana padano. Sos tradycyjnie podaje się z makaronem spaghetti, lecz z powodzeniem możesz wybrać inny kształt. To danie najlepiej przygotowywać w wygodnym, dużym garnku, aby podsmażyć mięso i połączyć je z sosem bez wykorzystywania wielu naczyń.
Słodki deser ze śmietanki i cukru z wanilią, doskonale dopełni sycący posiłek. Rondel VALDINOX z kolekcji Rock ułatwi przygotowanie składników w odpowiednich warunkach termicznych bez obawy o przypalenie.
O tym, że włoskie potrawy i naczynia VALDINOX łączy uniwersalność i jakość, możesz dowiedzieć się, czytając wywiad z ambasadorką marki Valdinox, Margheritą Kardaś. Jej restauracja w sercu Wielkopolski zachwyca wielu gości. Aromatyczne dania kuchni włoskiej powstają w szczególnie lubianych przez nią naczyniach z kolekcji Aurum – ich trwałość i wysublimowany design podbił jej serce. Odpowiednie metody wytwarzania garnków VALDINOX sprawiają, że wspaniały smak i aromat potraw można wydobyć bez przeszkód, a łatwość użytkowania i czyszczenia pozwala cieszyć się nimi przez lata.
Ambasadorka marki VALDINOX Margherita Kardaś