Valdinox logo

Kuchnia wegańska z garnkami VALDINOX

Każda kuchnia może, choć na chwilę, stać się wegańska. Popularność zyskują wegańskie warianty znanych dań, możemy wybierać spośród gotowych produktów i coraz ciekawszych zamienników. Wypróbuj przepisy wegańskie w swojej kuchni z garnkami VALDINOX.

Czym zachwyca kuchnia wegańska?

„Wegańska” oznacza, że do jej powstania nie użyto produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, tłuszcze zwierzęce) ani odzwierzęcego (mleko, jajka). Wegański styl życia, a zatem także kuchnia wegańska, podobnie jak życie według zasad zero (less) waste, pozwalają zredukować wpływ człowieka na środowisko. Proces powstawania produktów wegetariańskich oraz wegańskich zużywa mniej wody i energii, a także przyczynia się do zmniejszenia zanieczyszczeń powietrza.

Każdy z nas może wypróbować wege zamienników – nowoczesna kuchnia wegańska jest bardzo prosta, często łatwiejsza od tradycyjnej. W każdym niemal sklepie znajdziesz w przystępnej cenie roślinne wersje jogurtów, serów, deserów, a nawet wędlin. Wiele zamienników możesz też przygotować samodzielnie: zamiast jajka kurzego użyć łyżki zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w gorącej wodzie lub dwóch łyżek mąki kukurydzianej, a nawet rozdrobnionego widelcem miękkiego banana. Ser zastępuje tofu czy nieaktywne płatki drożdżowe. Smak mięsa możesz łatwo osiągnąć przez dodanie odpowiednich przypraw do potrawy, np. wędzoną paprykę ostrą i łagodna, kozieradkę czy czarną sól kala namak.

Przepisy wegańskie na cały dzień

Nie musisz od razu zmieniać diety – na początek możesz wyznaczyć sobie za cel jedno wegańskie danie w ciągu dnia. Na szybkie śniadanie możesz przygotować wegańską wersję jajecznicy, czyli tofucznicę.

Tofucznica - kuchnia wegańska

 

Wystarczy rozdrobniona w dłoniach kostka tofu, dwie łyżeczki płatków drożdżowych oraz szczypta kurkumy dla żółtego koloru. Wszystko wrzucamy na patelnię i krótko smażymy. W tym celu wykorzystaj rondel VALDINOX z serii Sabio – powłoka non-stick zmniejsza ryzyko przypaleń przy minimalnej ilości tłuszczu. Dzięki temu tofucznica jest zdrowsza i smaczniejsza.

Śniadanie z dziećmi? Sprawdzą się naleśniki! Wegańskie naleśniki, to dwa składniki: mleko roślinne i mąka pszenna. W zależności od użytego mleka i składników (łyżka cukru lub łyżeczka słodkiej papryki i nadzienie ze szpinaku), możesz dowolnie zmieniać ich smak. Do słodkich naleśników z owocami sezonowymi lub bananami warto użyć mleka migdałowego. Patelnia do naleśników VALDINOX z serii Aurum z uchwytami z antypoślizgową powłoką soft-touch doskonale wysmaży wariant na słodko i słono.

Wegańskie naleśniki

 

Kuchnia wegańska urozmaici również specjalne okazje. Zachwyć gości wegańskim curry z ciecierzycą. Danie przygotujesz w kwadrans i to w jednym garnku.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • cebula
  • ½ łyżeczki cukru
  • przyprawy: gorczyca, sól, kumin, kurkuma, płatki chilli oraz cynamon

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż z 1 łyżeczką gorczycy i ½ łyżeczki soli. Po pięciu minutach dodaj 1 łyżeczkę mielonego kuminu, ½ łyżeczki kurkumy, po szczypcie płatków chilli i cynamonu. Zalej puszką mleka kokosowego, pomidorami, sosem sojowym i ½ łyżeczki cukru. Gotuj około 8 minut, aż sos zgęstnieje. Zmniejsz ogień, wrzuć ciecierzycę i gotuj, aż sos będzie gęsty. Podczas gotowania mleka kokosowego z pomidorami i ciecierzycą bardzo ważne jest równomiernie rozprowadzające się ciepło, więc przyda Ci się odpowiednie naczynie, jak głęboka patelnia z pokrywką Valdonix Volcano.

Rezygnując z potraw mięsnych, nie musisz obawiać się rezygnacji z tradycyjnej polskiej kuchni. Na niedzielny obiad wciąż przygotujesz garnek aromatycznego rosołu dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ pora
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w słoiku

Wszystkie składniki wrzuć do garnka i zalej 4 litrami wody. Gotuj 1,5–6 godzin (czas gotowania wpływa na intensywność wywaru). Do podania jako rosół z makaronem wystarczy 1,5 godziny. Jeśli chcesz na bazie tego wywaru przygotować zupę pomidorową, ogórkową czy koperkową – gotuj warzywa z przyprawami w 2 litrach wody około 4 godziny. Na taką okazję warto mieć w szafce sześciolitrowy garnek aluminiowy VALDINOX Expert. W uchwycie pokrywy ma praktyczny otwór na łyżkę kuchenną, więc masz ją zawsze pod ręką, żeby spróbować, czy rosół jest już gotowy.

Przepisy wegańskie - rosół wegański

 

Nawet jedno danie w tygodniu z kuchni wegańskiej, przygotowane bez mleka czy jajek, może mieć wpływ na planetę, równocześnie ciekawie odmieniając Twoją dietę – również korzystnie dla zdrowia. Wypróbuj nasze przepisy wegańskie lub skomponuj własne, na podstawie ulubionych dań, wykorzystując wegańskie zamienniki składników.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down