Valdinox logo

Jakie wytrzymałe garnki wybrać na płytę indukcyjną?

W ciągu ostatnich lat w wielu domach wybiera się płytę indukcyjną zamiast tradycyjnej gazowej lub elektrycznej kuchenki. Dzięki temu kuchnie zyskały nowoczesny wygląd i funkcjonalność, a dla nas, gotujących, indukcja to szybsze gotowanie. I, co najważniejsze, więcej czasu dla siebie i naszych najbliższych. Zwykle jednak wybór indukcji wymaga od nas decyzji o wymianie garnków. Jakie garnki na indukcję wybrać?

Nie każdy garnek jest odpowiedni na indukcję

Kuchenki indukcyjne ułatwiają gotowanie zarówno początkującym, jak i zaawansowanym kucharzom. Indukcja zapewnia komfort codziennego gotowania oraz łatwość przyrządzania nawet skomplikowanych potraw. Ale jakość i smak dań zależą w dużej mierze od naczyń, których używamy do ich przyrządzenia. Jednak – czy każdy rodzaj naczyń jest odpowiedni na indukcję? Niestety nie.

Tajemnica działania indukcji

Indukcja jest bardzo prosta i bezpieczna w obsłudze – należy tylko naciskać odpowiednie przyciski. Równie prosta jest budowa kuchenki indukcyjnej: to płaska płyta szklano-ceramiczna z mechanizmem grzewczym, czyli spiralami z miedzianego drutu, przez który przepływa prąd zmienny, którego strumień ogrzewa dno garnka.

Naczynie musi być wykonane z metalu o właściwościach ferromagnetycznych, aby prąd mógł płycej wnikać do przewodnika i efektywnie rozprowadzać ciepło. A dlaczego płyta jest szklano-ceramiczna? Materiał ten ma niski współczynnik przewodności cieplnej, więc maksymalna temperatura, jaką osiąga to 100 stopni Celsjusza. Płyta nie jest nadmiernie nagrzewana, dzięki temu jest bezpieczna i oszczędna w codziennym użytkowaniu. Pole magnetyczne traci swoje grzewcze właściwości wraz z wysokością, dlatego nasze garnki muszą mieć płaskie dna i być wykonane z najwyższej jakości materiałów.

Sposób działania kuchenki indukcyjnej wpływa na to, że niezbędne są specjalne garnki i patelnie. Charakterystyczne dla nich jest wykonanie ze specjalnego materiału. Garnki na indukcję mają specjalne oznaczenia na opakowaniach, aby klienci mogli być pewni, że wybierają naczynia indukcyjne.

Warto zwrócić uwagę na to, by dno garnków było grube i płaskie, a tym samym odporne na odkształcenia i przylegające do płyty grzewczej, by ciepło było rozprowadzane równomiernie. Dno powinno mieć także średnicę taką samą lub nieco mniejszą niż pole grzewcze. Naczynia o największej jakości mają nawet sześć warstw, a każda z nich ma inną funkcję. Uchwyty garnków i patelni nie powinny się nagrzewać, zwiększając w ten sposób bezpieczeństwo i komfort użytkowania.

Dobre garnki na indukcję to naczynia o zaawansowanej technologii, które jednocześnie pasują do każdej kuchni. Niezależnie od tego, z jakiej kuchenki korzystamy, warto mieć w domu naczynia uniwersalne, które powstały z myślą o komforcie i bezpieczeństwie użytkowników. Uniwersalny komplet garnków i patelni, będzie odpowiedni na każdą okazję, ułatwi składowanie, a przede wszystkim pomoże przygotować nam wartościowe posiłki.

Naczynia idealne na indukcję mają warstwy

Każdemu z nas zależy na najlepszych urządzeniach, które będą trwałe, solidne, odporne na wieloletnie i częste korzystanie. Takie właśnie naczynia znajdziemy w ofercie VALDINOX. Garnki z nowej kolekcji VALDINOX Strong stworzone zostały z wykorzystaniem nowoczesnych technologii oraz wiedzy profesjonalistów. Naczynia VALDINOX składają się z sześciu warstw, a każda z nich wpływa na jakość gotowania. Warstwa zewnętrzna to żaroodporny lakier, który zabezpiecza naczynie i jest odporny na wysokie temperatury. Korpus wykonany jest z jednolitego odlewu aluminium, doskonale przewodzącego ciepło. Warstwa bazowa zapewnia idealne i trwałe połączenie powłoki nieprzywieralnej z naczyniem. Następna jest warstwa główna – o zwiększonej odporności na zarysowania, nawet przy intensywnym użytkowaniu. Ostatnie dwie to: warstwa nieprzywieralna nadająca kolor oraz druga warstwa nieprzywieralna nadająca efekt końcowej struktury powierzchni. Dodatkowo warstwy te nadają naczyniom wyjątkowy i nowoczesny wygląd.

Zestaw garnków na indukcję

Zestaw garnków z kolekcji VALDINOX Strong

 

Nowoczesne technologie w każdej kuchni

Powierzchnia wewnętrzna wykonana jest w szwajcarskiej metodzie non-stick marki Ilag. Technika ta charakteryzuje się doskonałą odpornością na ścieranie oraz ma przetestowane właściwości nieprzywierające. To bezpieczna powierzchnia – wolna od PFOA, sprawdzona w kontakcie z żywnością.

Zestaw ganków na indukcję VALDINOX Strong daje pewność przygotowania dań pysznych, aromatycznych i zdrowych. Garnki, rondle i patelnie VALDINOX Strong odlewane są metodą ciśnieniową die-cast – technologii odlewu za pomocą wypełniania form ciekłym metalem lub stopem. Efektem jest zintegrowany odlew o wysokiej jakości.

VALDINOX stosuje tę technologię w produkcji kolekcji Strong, dbając jednocześnie, by ta kolekcja wyróżniała walorami wytrzymałościowymi, użytkowymi oraz nowoczesną estetyką Bardzo istotne jest to, że kolekcja stworzona została z myślą o wszystkich rodzajach kuchenek – indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych i gazowych. To przykład kompletu naczyń, który jest niezbędny w każdej kuchni. Naczyń, które są uniwersalne, o wysokiej jakości, funkcjonalności i o wyjątkowym wyglądzie.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down