Valdinox logo

Jak gotować i przechowywać, żeby nie marnować żywności

W obliczu ogromnego problemu, jakim stało się marnowanie żywności, coraz chętniej sięgamy po trendy wyznaczane przez gotowanie zero waste. Świadome kupowanie, planowanie posiłków i właściwe sposoby przechowywania pomogą zminimalizować ryzyko wyrzucania pokarmów. Jak zapobiegać marnowaniu żywności i przy okazji zaoszczędzić kilka złotych?

Jak nie marnować jedzenia – wskazówki praktyczne

Gotowanie zero waste to w dzisiejszych czasach znany trend. Niestety ponad połowa mieszkańców Polski sporadycznie wyrzuca artykuły żywnościowe – najczęściej z uwagi na przekroczenie daty przydatności do spożycia lub niewłaściwe przechowywanie, które spowodowało zepsucie jedzenia. Według danych Polskich Banków Żywności, w naszym kraju marnuje się około 5 milionów ton produktów żywnościowych każdego roku[1]. Aż 60% wyrzuconego jedzenia pochodzi z naszych domów. Z troski o dobro środowiska, a także naszych portfeli, powinniśmy zmienić swoje przyzwyczajenia. Jak oszczędzać na jedzeniu i jak nie marnować jedzenia? Poznaj sprawdzone sposoby przechowywania żywności, dzięki którym nie tylko zaoszczędzisz, ale także zadbasz o środowisko naturalne i jego zasoby.

Przemyślane zakupy

Staraj się planować posiłki na kolejne dni przed wyruszeniem na zakupy.  Dobrą taktyką jest sprawdzenie zawartości szafek i lodówki przed zakupami. Zastanów się jak wykorzystać oraz połączyć dostępne produkty i sporządź listę, czego potrzebujesz dodatkowo. Pamiętaj też, że zamrażarka nie jest magiczną szafą, w której chowasz smakołyki na później – od czasu do czasu wykorzystuj jej zawartość.

Jak oszczędzać na jedzeniu? Artykuły świeże kupuj co kilka dni, unikając ich nadmiaru. Postaw na sezonowe produkty, a warzywa czy owoce kupuj w osiedlowych sklepach lub na lokalnych targach. Zwracaj uwagę na datę przydatności kupowanych produktów. Zaopatrując się na zapas, wybierz te z dłuższym terminem, jeśli jednak planujesz wykorzystać artykuł szybko, wybierz ten z bliską datą – takie produkty często mają też korzystniejszą cenę.

Przechowuj skuteczniej i marnuj mniej

Ogromne znaczenie w procesie marnowania żywności ma jej niewłaściwe przechowywanie. Żeby najlepiej wykorzystać zakupione produkty, zadbaj o odpowiednie warunki, aby pozostały świeże, smaczne i zdrowe. Jak przechowywać żywność?

Sposoby przechowywania żywności różnią się w zależności od artykułów. Pamiętaj, że temperatura w lodówce różni się w każdej części, dlatego dbaj o odpowiednie rozmieszczenie żywności. Nabiał i jajka nie lubią zmiennych warunków, dlatego zrezygnuj z przechowywania ich na drzwiach lodówki. Środkowa półka pozwoli jajom zachować świeżość nawet przez miesiąc.

Jak przechowywać żywność - mrożona żywność

Zwróć uwagę na odpowiednią temperaturę, opakowanie i czas przechowywania. Niektóre produkty należy schować do lodówki, inne wymagają temperatury pokojowej lub suchych, ciemnych szafek. Ugotowany makaron czy ryż wytrzyma w lodówce około 4 dni. Surowe kasze, makarony czy ryże i inne sypkie produkty możesz przechowywać dłużej, niż wskazuje sugestia na opakowaniu. Przesyp je do szklanych pojemników na żywność i przechowuj w suchym miejscu.

Jakie są inne skuteczne sposoby na przechowywanie żywności? Jedną z metod przedłużających trwałość żywności jest mrożenie. Mrozić można świeże owoce i warzywa – warto je przedtem pokroić oraz poporcjować. Umyte oraz osuszone owoce wsuń do zamrażarki na tacce na kilka minut, a następnie przesyp do pojemniczka, aby uniknąć sklejenia się w jednolitą masę. Dzięki temu przygotowując potrawę, nie musisz wyciągać całego zapasu, tylko ilości odpowiednie do smaku. Zamrażaj zawsze świeże produkty, usuwając nadmiar powietrza z woreczków czy pojemników.

Dobrym pomysłem jest też mrożenie gotowych dań. W odpowiednich pojemnikach zamrozisz na przykład leczo, pierogi, naleśniki, a także pieczywo. Pierogi zrobione na zapas nie powinny być podsmażane, jedynie lekko podgotowane w osolonej wodzie. Wystudzone należy dokładnie zamknąć w woreczku i zamrozić. W wygodny sposób możesz również przechowywać zamrożoną zupę. Wystarczy szklany słoik czy plastikowy pojemnik. Pamiętaj jednak, że ciecz zamarzając, zwiększa swoją objętość, więc nie nalewaj jej pod samo wieczko i najlepiej nie zamykaj naczynia.

Jak gotować, aby nie marnować jedzenia

Planuj posiłki tak, aby wykorzystać artykuły, które pozostały z poprzedniego gotowania i czekają otwarte w lodówce. Otwierając większe opakowanie, na przykład litr mleka, pomyśl o innych posiłkach, jakie możesz stworzyć – możesz rozpocząć od owsianki i odrobiny mleka w kawie, a pozostałą część wykorzystać do usmażenia doskonałych naleśników na patelni VALDINOX z kolekcji Noble.

Na bazie resztki ryżu i mleka przygotujesz szybki oraz smaczny deser. Wystarczy podgrzać składniki z cukrem wanilinowym w rondelku i mieszać, aż całość zgęstnieje. Dzięki powłoce non-stick w garnkach i patelniach VALDINOX możesz cieszyć się przygotowywaniem ulubionych posiłków bez obaw o przypalenie.

Świetnym rozwiązaniem są również potrawy jednogarnkowe. To idealny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu, które dzięki odpowiednim przyprawom czy dodatkom stworzą ciekawy i smaczny posiłek. Wykorzystaj brytfannę, aby połączyć ziemniaki z wczorajszego obiadu i mieszankę warzyw (dobrze, że zawsze trzymasz ich troszkę w zamrażarce!). Garnek do zapiekania VALDINOX czy brytfanna z kolekcji Noble ułatwiają bardzo szybkie stworzenie pełnowartościowego posiłku.

Jak oszczędzać na jedzeniu. Danie jednogarnkowe

Niezjedzone resztki gotowych posiłków przełóż do odpowiedniego pojemnika i schowaj w lodówce lub w zamrażarce. Wiele produktów możesz również zawekować – na przykład sosy czy zupy. Szybka pasteryzacja obiadów nie wymaga specjalnych przygotowań. Wyparzone słoiki napełnij potrawą, ranty słoika wytrzyj do czysta i załóż nakrętkę – zakręć słoik, kiedy posiłek jest jeszcze gorący! Podobnie jak w przypadku mrożenia, zachowaj lekki odstęp do wieczka. Słoik odłóż do góry dnem i przykryj ściereczką. Kiedy potrawa wystygnie, możesz włożyć wek do lodówki. Przygotowane w ten sposób gulasze, dania jednogarnkowe, zupy czy sosy możesz spokojnie przechowywać przez dwa tygodnie.

Ugotowanych dań nie przechowuj jednak w naczyniach VALDINOX, może to zaszkodzić nie tylko potrawom, ale też garnkom. Pamiętaj, że odpowiednie dbanie o kuchenne akcesoria przedłuża ich trwałość i pozwala cieszyć się nimi przez długie lata. Zestaw garnków dobrej jakości to gwarancja korzystania przez długi czas.

[1] Nie marnujmy. Perspektywy zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce do 2030 roku, Bank Żywności. Raport z badań, Warszawa 2021.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Nagrody
Dobra firma ValdinoxDobra firma Valdinox
Partnerzy
chevron-down