Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni są garnki i patelnie. Korzystając z nich codziennie, w sposób naturalny ich wygląd oraz właściwości ulegają zmianie. Co zrobić, żeby nasze naczynia mogły służyć nam przez lata?
Obecnie na rynku mamy ogromny wybór naczyń kuchennych. Różnią się one między sobą m.in.: rozmiarem, indywidualnymi właściwościami produktu tj.: materiałami i technologiami, z których zostały stworzone oraz przeznaczeniem - np. nie wszystkie naczynia kuchenne nadają się do używania ich w kuchenkach indukcyjnych. Niezależnie od tego, z jakich tworzyw przygotowano garnki, nie zapominaj o podstawowych zasadach: prawidłowym czyszczeniu, pielęgnacji i odpowiednim przechowywaniu naczyń.
Jak zadbać o garnki ze stali nierdzewnej? Garnki wykonane ze stali nierdzewnej nie lubią gwałtownych zmian temperatury, dlatego jeśli garnek z wcześniej przygotowanym daniem trzymałeś w lodówce, odstaw go na stole, niech temperatura naczynia wyrówna się z temperaturą panująca w pomieszczeniu.
Szybkie podgrzewanie wcześniej schłodzonej patelni lub garnka ze stali nierdzewnej może spowodować odkształcanie się ich dna. Pamiętaj, że płomień kuchenki gazowej nie powinien obejmować ścianek naczynia. Aby zadbać o trwałość i dobry wygląd naczyń ze stali nierdzewnej, nie zapominaj o umyciu ich w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Do czyszczenia garnków wykorzystuj miękką stronę gąbki - szorowanie ich druciankami i ostrymi substancjami czyszczącymi uszkodzi powierzchnię naczyń.
Garnki ze stali nierdzewnej dłużej zachowają swój blask, jeśli zaraz po umyciu i wysuszeniu wypolerujesz je miękką ściereczką. Dzięki temu unikniesz na nich plam z wody i nieestetycznych zacieków.
Wyjątkowe właściwości garnków ceramicznych sprawiają, że od kilku sezonów zainteresowanie nimi wzrasta. Warto wspomnieć, że nie zmieniają one smaku i zapachu potrawy oraz można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek. A jak postępować z garnkami emaliowanymi, by służyły nam przez lata?
Do czyszczenia garnków emaliowanych najlepiej sprawdzi się klasyczny płyn do mycia naczyń, ciepła woda i miękka gąbka. W żadnym wypadku nie zeskrobuj brudu lub przypalonej potrawy nożem lub ostrym zmywakiem - w ten sposób ryzykujesz uszkodzenie warstwy emalii i pozbycie się garnka. Najlepiej pozostałości obiadu przełożyć do pudełka lub na talerz, a garnek albo patelnię po skończonym posiłku dokładnie umyć.
Nowoczesne garnki ceramiczne można myć w zmywarce, jeśli producent nie zaleca inaczej. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie garnków emaliowanych. Patelnie ceramiczne powinny być układane obok siebie, a nie na sobie. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca, warto użyć podkładek ochronnych, aby naczynia nie rysowały się wzajemnie. Nie doprowadzaj do przegrzewania naczyń - może to uszkodzić powłokę ceramiczną i spowodować powstawanie przebarwień.
Ogromną popularnością cieszą się również garnki aluminiowe i słusznie, bo nowoczesne garnki aluminiowe mają mnóstwo zalet, które z przyjemnością wykorzystujemy na co dzień. Garnki aluminiowe VALDINOX to idealne naczynia do szybkiego, przyjemnego gotowania z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu. Technologia forged sprawia, że są one niezwykle wytrzymałe, a aluminiowy korpus gwarantuje doskonałe przewodzenie ciepła, maksymalną wydajność i niskie koszty eksploatacji. Ich sekretem jest również nieprzywieralna powłoka non-stick.
Naczynia z kolekcji Aurum
Aby powłoka nieprzywieralna mogła spełnić swoją funkcję, należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Po gotowaniu myj garnki i patelnie tak szybko, jak to możliwe. Odkładanie zmywania na później powoduje zasychanie i powstawanie trudnych do usunięcia plam. W tej sytuacji najlepiej zalej garnek ciepłą wodą z płynem do naczyń lub octem i przetrzyj go miękką gąbką.
Niezależnie od tego, z jakiego materiału wykonano Twoje ulubione garnki, wszystkie podczas używania się brudzą - właśnie dlatego zasady ich czyszczenia i pielęgnowania nie różnią się od siebie znacząco. Jeśli zastanawiasz się, jak czyścić garnki i patelnie, na początek zerknij do załączonej instrukcji.
Producenci środków czystości oferują wiele rozwiązań, ale łatwo nimi uszkodzić naczynie. Pomysłów na usunięcie brudu jest mnóstwo, jednak warto wykorzystywać domowe sposoby na czyste garnki. Zastąpienie żrących substancji wodą z płynem lub sodą oczyszczoną to z pewnością bezpieczniejsze rozwiązanie, a efekt może być zaskakujący. Z sody oczyszczonej szybko przygotujesz pastę, dodając do niej odrobinę wody. Użyj delikatnej szmatki i dokładnie przetrzyj garnek.
Duży garnek z kolekcji Aurum
Jednym z najszybszych sposobów na czyszczenie jest sok z cytryny, który ułatwia umycie ścianek i dna garnka, a jednocześnie nie zawiera substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.
Prawidłowo czyszczone i pielęgnowane garnki będą służyć nam przez długi czas. Tylko czyste naczynia gwarantują zdrowe przygotowanie posiłków. Nie zapominaj o regularnym zmywaniu i odpowiednim przechowywaniu.
Nieprawidłowe ich przechowywanie czy szorowanie, obniżają żywotność i jakość naczyń niezależnie od materiału, z jakiego je wykonano. Garnki aluminiowe lub stalowe mogą przez długie lata służyć Ci pomocą w kuchni, jeśli tylko właściwie o nie zadbasz.