Valdinox logo

Jak prawidłowo czyścić garnki i patelnie?

Odpowiednio dobrane garnki i patelnie to naczynia, którymi możemy cieszyć się długie lata. Często jednak nasze kuchenne błędy powodują spore zabrudzenia. Jak sobie z nimi poradzić, aby naczynia jak najdłużej zachowały odpowiednią jakość?

Kolekcja naczyń kuchennych Valdinox Space

                                                                       Kolekcja naczyń kuchennych Valdinox Space

Jak wyczyścić garnek w środku?

Gotowanie to prawdziwa przyjemność… dopóki danie się nie przypali. Wystarczy chwila nieuwagi, aby do dna przywarły trudne do usunięcia kawałki potrawy. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej tak szybko, jak to możliwe. Zaschnięte fragmenty jedzenia będą znacznie trudniejsze do wyczyszczenia.

Do najczęstszych przyczyn zabrudzeń z pewnością należy przypalenie, ale brzydkie i trudne do usunięcia plamy powstają też z powodu przegrzania, nadmiernego używania soli lub twardej wody. Jak czyścić garnki z resztek pokarmów, na przykład sosów, aby nie uszkodzić ich powierzchni? Najważniejsze w dbałości o garnki i patelnie jest ich dokładne mycie po każdym posiłku. Im dłużej brud osadza się na powierzchni, tym usunięcie go wymaga więcej wysiłku. Może to także skutkować nieestetycznym wyglądem i szybszym starzeniem się naczynia.

Sposób na usunięcie zabrudzeń powinien być dopasowany do rodzaju materiału, z jakiego wykonane jest naczynie. Najmniej wymagające są garnki ze stali nierdzewnej, które można czyścić domowymi sposobami, na przykład octem albo sodą. Jednocześnie dobrze radzą sobie w kontakcie z profesjonalnymi preparatami do czyszczenia. Bardziej wymagające są naczynia emaliowane oraz żeliwne, które wymagają cierpliwości i naturalnych sposobów. Jeśli nie wiesz, czym czyścić garnki, to dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem na początek jest ciepła woda z dodatkiem sody i delikatna gąbka.

Garnek kuchenny z kolekcji Space

                                                                         Garnek kuchenny z kolekcji Space

Sposoby na przypalony garnek

Ślady po przypalonych potrawach są najtrudniejsze do usunięcia z większości powierzchni. Aby uniknąć konieczności szorowania, warto wybrać nowoczesne garnki, pokryte powierzchnią zabezpieczającą przed przypaleniem. Garnek VALDINOX Space, podobnie jak patelnie z tej kolekcji, zawierają powłokę non-stick, która wzmacnia wnętrze naczyń. Patelnie z kolekcji Space mają dużą odporność na zarysowania, a wielowarstwowa powłoka ma za zadanie chronić potrawę przed przywieraniem do dna. Ewentualne zabrudzenia są łatwe do wyczyszczenia, na przykład papierowym ręcznikiem lub wodą z niewielką ilością detergentu.

Patelnia Valdinox Space

                                                                                    Patelnia Valdinox Space

Smażenie potraw to jedna z podstawowych metod obróbki termicznej. Niekontrolowane szybko przyczynia się do powstawania przypaleń. Jak wyczyścić przypalony garnek czy patelnię, aby ich nie uszkodzić? Niezależnie od materiału, z jakiego stworzono naczynie, nie należy zalewać powierzchni zimną wodą. Od razu po gotowaniu zalej garnek lub patelnię ciepłą wodą – warto dodać do niej odrobinę płynu do naczyń. Zapobiegniesz w ten sposób zasychaniu pozostałości dania i nie uszkodzisz garnka. Odczekaj kilkanaście minut i przetrzyj powierzchnię bawełnianą szmatką, delikatnie usuwając resztki. Do mycia przypalonych miejsc nie stosuj ostrych przedmiotów, szczególnie w przypadku naczyń z powłoką nieprzywieralną i emaliowanych.

Jeśli woda z płynem okaże się nieskuteczna, pojawia się pytanie: czym czyścić przypalony garnek? Na szczęście ogromną skutecznością cieszą się produkty, które zapewne masz w domu. Niezawodna w kryzysowych sytuacjach jest soda oczyszczona. Jest jednym z najtańszych i najlepszych środków czyszczących. Z proszku przygotuj pastę, dodając odrobinę wody. Następnie rozsmaruj ją na dnie garnka i odczekaj – najlepiej kilka godzin. Po tym czasie delikatnie zeskrob resztki, na przykład drewnianą szpatułką albo gąbką. Jeśli nie masz pod ręką sody, możesz wypróbować tej samej metody z solą.

Kolekcja Valdinox Space

                                                                                    Kolekcja Valdinox Space

Możesz także przygotować myjącą „zupę” z wody, sody i octu. Zagotuj je w garnku i odczekaj chwilę. Po przestudzeniu wylej większość powstałej cieczy, a do pozostałości dolej odrobinę płynu do naczyń i ręcznie umyj garnek.

Jak czyścić garnki, aby przedłużyć ich życie? Sposoby na przypalony garnek i inne zabrudzenia są naprawdę różne i łatwo znajdziesz ten najskuteczniejszy. Pamiętaj, że lepiej zapobiegać i czyścić naczynia regularnie – od razu po przygotowaniu posiłku. Usuwanie zaschniętych resztek jest czasochłonne i może powodować uszkodzenia powierzchni. Wybieraj dobrej jakości garnki, a ich odpowiednia pielęgnacja pozwoli cieszyć się ulubionymi sprzętami przez lata.

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down