Odpowiednio dobrane garnki i patelnie to naczynia, którymi możemy cieszyć się długie lata. Często jednak nasze kuchenne błędy powodują spore zabrudzenia. Jak sobie z nimi poradzić, aby naczynia jak najdłużej zachowały odpowiednią jakość?
Kolekcja naczyń kuchennych Valdinox Space
Gotowanie to prawdziwa przyjemność… dopóki danie się nie przypali. Wystarczy chwila nieuwagi, aby do dna przywarły trudne do usunięcia kawałki potrawy. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej tak szybko, jak to możliwe. Zaschnięte fragmenty jedzenia będą znacznie trudniejsze do wyczyszczenia.
Do najczęstszych przyczyn zabrudzeń z pewnością należy przypalenie, ale brzydkie i trudne do usunięcia plamy powstają też z powodu przegrzania, nadmiernego używania soli lub twardej wody. Jak czyścić garnki z resztek pokarmów, na przykład sosów, aby nie uszkodzić ich powierzchni? Najważniejsze w dbałości o garnki i patelnie jest ich dokładne mycie po każdym posiłku. Im dłużej brud osadza się na powierzchni, tym usunięcie go wymaga więcej wysiłku. Może to także skutkować nieestetycznym wyglądem i szybszym starzeniem się naczynia.
Sposób na usunięcie zabrudzeń powinien być dopasowany do rodzaju materiału, z jakiego wykonane jest naczynie. Najmniej wymagające są garnki ze stali nierdzewnej, które można czyścić domowymi sposobami, na przykład octem albo sodą. Jednocześnie dobrze radzą sobie w kontakcie z profesjonalnymi preparatami do czyszczenia. Bardziej wymagające są naczynia emaliowane oraz żeliwne, które wymagają cierpliwości i naturalnych sposobów. Jeśli nie wiesz, czym czyścić garnki, to dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem na początek jest ciepła woda z dodatkiem sody i delikatna gąbka.
Garnek kuchenny z kolekcji Space
Ślady po przypalonych potrawach są najtrudniejsze do usunięcia z większości powierzchni. Aby uniknąć konieczności szorowania, warto wybrać nowoczesne garnki, pokryte powierzchnią zabezpieczającą przed przypaleniem. Garnek VALDINOX Space, podobnie jak patelnie z tej kolekcji, zawierają powłokę non-stick, która wzmacnia wnętrze naczyń. Patelnie z kolekcji Space mają dużą odporność na zarysowania, a wielowarstwowa powłoka ma za zadanie chronić potrawę przed przywieraniem do dna. Ewentualne zabrudzenia są łatwe do wyczyszczenia, na przykład papierowym ręcznikiem lub wodą z niewielką ilością detergentu.
Patelnia Valdinox Space
Smażenie potraw to jedna z podstawowych metod obróbki termicznej. Niekontrolowane szybko przyczynia się do powstawania przypaleń. Jak wyczyścić przypalony garnek czy patelnię, aby ich nie uszkodzić? Niezależnie od materiału, z jakiego stworzono naczynie, nie należy zalewać powierzchni zimną wodą. Od razu po gotowaniu zalej garnek lub patelnię ciepłą wodą – warto dodać do niej odrobinę płynu do naczyń. Zapobiegniesz w ten sposób zasychaniu pozostałości dania i nie uszkodzisz garnka. Odczekaj kilkanaście minut i przetrzyj powierzchnię bawełnianą szmatką, delikatnie usuwając resztki. Do mycia przypalonych miejsc nie stosuj ostrych przedmiotów, szczególnie w przypadku naczyń z powłoką nieprzywieralną i emaliowanych.
Jeśli woda z płynem okaże się nieskuteczna, pojawia się pytanie: czym czyścić przypalony garnek? Na szczęście ogromną skutecznością cieszą się produkty, które zapewne masz w domu. Niezawodna w kryzysowych sytuacjach jest soda oczyszczona. Jest jednym z najtańszych i najlepszych środków czyszczących. Z proszku przygotuj pastę, dodając odrobinę wody. Następnie rozsmaruj ją na dnie garnka i odczekaj – najlepiej kilka godzin. Po tym czasie delikatnie zeskrob resztki, na przykład drewnianą szpatułką albo gąbką. Jeśli nie masz pod ręką sody, możesz wypróbować tej samej metody z solą.
Kolekcja Valdinox Space
Możesz także przygotować myjącą „zupę” z wody, sody i octu. Zagotuj je w garnku i odczekaj chwilę. Po przestudzeniu wylej większość powstałej cieczy, a do pozostałości dolej odrobinę płynu do naczyń i ręcznie umyj garnek.
Jak czyścić garnki, aby przedłużyć ich życie? Sposoby na przypalony garnek i inne zabrudzenia są naprawdę różne i łatwo znajdziesz ten najskuteczniejszy. Pamiętaj, że lepiej zapobiegać i czyścić naczynia regularnie – od razu po przygotowaniu posiłku. Usuwanie zaschniętych resztek jest czasochłonne i może powodować uszkodzenia powierzchni. Wybieraj dobrej jakości garnki, a ich odpowiednia pielęgnacja pozwoli cieszyć się ulubionymi sprzętami przez lata.