Valdinox logo

Grill - przepisy i porady by było smacznie i zdrowo

Od kilku lat grillowanie w Polsce stało się niezwykle popularne, zyskało nawet zasłużone miano „letniego sportu narodowego”. Lubimy spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, zajadając dania z grilla. Choć kiełbaska, karkówka i kaszanka są podstawą polskiego grillowania, coraz częściej sięgamy po grillowane ryby, warzywa i owoce. Grillować możemy niemal wszystko… nawet jeśli nie mamy grilla!

GRILL NIE JEDNO MA IMIĘ

Gdy tylko zaczyna się wiosna, nad ogródkami i działkami unosi się zapach grillowanego jedzenia. Ten aromat nie opuści nas aż do późnej jesieni. Grillujemy coraz odważniej, poszerzając menu i szukając nowych smaków. Co ciekawe, eksperymentowanie przy grillu przychodzi nam łatwiej niż to we własnej kuchni. Chociaż osoby o tradycyjnym podniebieniu wybierają bezpieczną opcję – klasyczną kiełbasę czy karkówkę – nie brakuje tych, którzy dają się ponieść kulinarnej fantazji. A co jeśli nie mamy odpowiedniej przestrzeni? Problem rozwiąże patelnia grillowa VALDINOX.

 

grillowane żeberka

Wielbiciele mięsnych potraw mają do wyboru liczne opcje: żeberka, steki, cevapcici (inaczej kofta), hamburgery, skrzydełka z kurczaka oraz różnorodne szaszłyki mięsne i mięsno-warzywne. Choć tradycyjny grill kojarzy się zazwyczaj z kawałkiem mięsa, także wegetarianie znajdą propozycje dla siebie: faszerowane warzywa, grillowany camembert, a także warzywne szaszłyki.

Coraz większą popularnością cieszą się również grillowane owoce: banany, jabłka, ananasy, brzoskwinie, które podane z gałką lodów waniliowych i bakaliami mogą być fantastycznym słodkim zwieńczeniem posiłku.

grillowane szparagi

Przygotowując posiłek na grillu, nie zapomnijmy o sosach i sałatkach. Dodatki do grilla odgrywają nie mniejszą rolę niż samo danie! Mamy wiele możliwości do wyboru. Najlepiej sprawdzają się świeże, lekkie sałatki z sezonowych warzyw z vinegretem oraz korniszony, marynowane grzyby czy surówki. Najważniejsze to skomponować grillowe przyjęcie tak, żeby dodatki uzupełniały smak dań z rusztu.

Dania z grilla znakomicie dopełnią również sosy – zarówno te przygotowywane samodzielnie, jak sos tatarski, tzatziki, chrzanowy czy czosnkowy, jak i gotowe, np. musztarda czy ketchup.

PATELNIE GRILLOWE – GRILLOWANE DANIA PRZEZ CAŁY ROK

Jeśli nie dysponujemy odpowiednim miejscem, idealnym rozwiązaniem jest patelnia grillowa. Jak smażyć na niej ulubione dania? To nic trudnego i nie wymaga czekania na dobre warunki pogodowe!

Co więcej, tego typu patelnia jest nawet zdrowsza niż tradycyjny grill węglowy, gdyż podczas przygotowywania potraw wytapiający się tłuszcz spada z ułożonego na ruszcie mięsa na znajdujące się pod nim brykiety lub węgiel, spala się i osadza na grillowanych potrawach. Nie dotyczy to patelni grillowej, ponieważ nie mamy tu tradycyjnego paleniska. Natomiast to, co najistotniejsze, czyli wytapianie zbędnego tłuszczu, pozostaje bez zmian. Patelnia grillowa na indukcję umożliwia przyrządzanie ulubionych potraw przez cały rok, bez konieczności posiadania ogrodu. Zmienia się jedynie scenografia, grill zastępuje patelnia grillowa, a przepisy i smak potraw pozostają bez zmian.

 

patelnia grillowa

Pomysły na dania z patelni grillowej

Oto kilka inspiracji na grillowane dania wprost z patelni:

  • grillowane jabłko faszerowane mozzarellą i orzechami,
  • pstrąg w marynacie z soku cytrynowego i pomarańczowego z odrobiną świeżego imbiru,
  • młoda marchew owinięta boczkiem i posypana papryczką chili,
  • grillowana cebula faszerowana kaszanką,
  • suszone śliwki otulone wędzonym boczkiem,
  • szaszłyki mięsne z młodymi ziemniaczkami i marchewką,
  • kiełbaski nacinane, faszerowane mozzarellą, zawinięte w boczek,
  • szaszłyki z tuńczyka, krewetek i cebulki,
  • grillowany łosoś w marynacie z mango, czosnku i chili,
  • burgery z łososia i ciecierzycy z sezamem.

Porada!

Aby drewniane patyczki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, a potrawa łatwo z nich schodziła, należy wcześniej namoczyć je w wodzie przynajmniej przez godzinę.

Sprawdź nasz przepis na smaczne i zdrowe przekąski z grilla: 

PRZEPIS NA GRILLOWANE ROLADKI Ze ŚLIWKAMI, BOCZKIEM I CUKINIĄ

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek
  • cienkie plasterki parzonego boczku 300 g
  • 2 małe cukinie
  • ostra musztarda

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie myjemy i „kroimy” obieraczką na cienkie wstążki. Plasterki boczku rozkładamy na desce do krojenia. Smarujemy cienką warstwą musztardy. Na każdym umieszczamy plasterek cukinii i śliwkę. Zawijamy szczelnie i wbijamy wykałaczkę.
  2. Grillujemy na rozgrzanym grillu (możemy użyć aluminiowej tacki) aż nabiorą złotego koloru.
  3. Opcjonalnie do każdej śliwki możemy włożyć połówkę orzecha włoskiego lub migdał. Smacznego!

 

grillowane roladki

Hello world SEO HTML
Wyłączny przedstawiciel w Polsce:

Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno

Partnerzy
chevron-down