Od kilku lat grillowanie w Polsce stało się niezwykle popularne, zyskało nawet zasłużone miano „letniego sportu narodowego”. Lubimy spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, zajadając dania z grilla. Choć kiełbaska, karkówka i kaszanka są podstawą polskiego grillowania, coraz częściej sięgamy po grillowane ryby, warzywa i owoce. Grillować możemy niemal wszystko… nawet jeśli nie mamy grilla!
Gdy tylko zaczyna się wiosna, nad ogródkami i działkami unosi się zapach grillowanego jedzenia. Ten aromat nie opuści nas aż do późnej jesieni. Grillujemy coraz odważniej, poszerzając menu i szukając nowych smaków. Co ciekawe, eksperymentowanie przy grillu przychodzi nam łatwiej niż to we własnej kuchni. Chociaż osoby o tradycyjnym podniebieniu wybierają bezpieczną opcję – klasyczną kiełbasę czy karkówkę – nie brakuje tych, którzy dają się ponieść kulinarnej fantazji. A co jeśli nie mamy odpowiedniej przestrzeni? Problem rozwiąże patelnia grillowa VALDINOX.
Wielbiciele mięsnych potraw mają do wyboru liczne opcje: żeberka, steki, cevapcici (inaczej kofta), hamburgery, skrzydełka z kurczaka oraz różnorodne szaszłyki mięsne i mięsno-warzywne. Choć tradycyjny grill kojarzy się zazwyczaj z kawałkiem mięsa, także wegetarianie znajdą propozycje dla siebie: faszerowane warzywa, grillowany camembert, a także warzywne szaszłyki.
Coraz większą popularnością cieszą się również grillowane owoce: banany, jabłka, ananasy, brzoskwinie, które podane z gałką lodów waniliowych i bakaliami mogą być fantastycznym słodkim zwieńczeniem posiłku.
Przygotowując posiłek na grillu, nie zapomnijmy o sosach i sałatkach. Dodatki do grilla odgrywają nie mniejszą rolę niż samo danie! Mamy wiele możliwości do wyboru. Najlepiej sprawdzają się świeże, lekkie sałatki z sezonowych warzyw z vinegretem oraz korniszony, marynowane grzyby czy surówki. Najważniejsze to skomponować grillowe przyjęcie tak, żeby dodatki uzupełniały smak dań z rusztu.
Dania z grilla znakomicie dopełnią również sosy – zarówno te przygotowywane samodzielnie, jak sos tatarski, tzatziki, chrzanowy czy czosnkowy, jak i gotowe, np. musztarda czy ketchup.
Jeśli nie dysponujemy odpowiednim miejscem, idealnym rozwiązaniem jest patelnia grillowa. Jak smażyć na niej ulubione dania? To nic trudnego i nie wymaga czekania na dobre warunki pogodowe!
Co więcej, tego typu patelnia jest nawet zdrowsza niż tradycyjny grill węglowy, gdyż podczas przygotowywania potraw wytapiający się tłuszcz spada z ułożonego na ruszcie mięsa na znajdujące się pod nim brykiety lub węgiel, spala się i osadza na grillowanych potrawach. Nie dotyczy to patelni grillowej, ponieważ nie mamy tu tradycyjnego paleniska. Natomiast to, co najistotniejsze, czyli wytapianie zbędnego tłuszczu, pozostaje bez zmian. Patelnia grillowa na indukcję umożliwia przyrządzanie ulubionych potraw przez cały rok, bez konieczności posiadania ogrodu. Zmienia się jedynie scenografia, grill zastępuje patelnia grillowa, a przepisy i smak potraw pozostają bez zmian.
Oto kilka inspiracji na grillowane dania wprost z patelni:
Porada!
Aby drewniane patyczki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, a potrawa łatwo z nich schodziła, należy wcześniej namoczyć je w wodzie przynajmniej przez godzinę.
Sprawdź nasz przepis na smaczne i zdrowe przekąski z grilla:
Składniki:
Sposób przygotowania: