Nowoczesna kuchnia to nie tylko sprzęty i wyposażenie, ale przestrzeń, która w naturalny sposób dopełnia Twój styl życia. Coraz popularniejszym trendem wprowadzanym w codzienne życie i gotowanie jest metoda zero waste, czyli ograniczanie marnowania żywności. Jak gotować zero waste?
Życie zero waste zyskuje popularność w kuchni oraz w innych obszarach naszej codzienności. Nazwa pojęcia pochodzi z języka angielskiego – waste oznacza odpady i marnotrawstwo, a to zmora nowoczesnego życia. Dostępność produktów oraz ich niska cena często powodują, że kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie wykorzystać. W konsekwencji ogromne ilości jedzenia zostają później wyrzucane. Oczywiście zmiana tej tendencji nie jest łatwa, ale nawet niewielkie kroki podjęte przez każdego z nas mogą mieć znaczenie dla środowiska.
Jak gotować zero waste? Na początku zaplanuj zakupy. Przed wyjściem do sklepu przemyśl, co chcesz ugotować i jakich produktów wymaga danie. Dzięki temu kupisz w odpowiednich ilościach tylko to, czego potrzebujesz. Zwróć uwagę na to, jak planujesz posiłki i jak przechowujesz żywność, aby się nie psuła. Ogromną pomocą są przepisy zero waste: nadmiar makaronu czy ziemniaków z wczorajszego obiadu to świetna zapiekanka, a ugotowany ryż, zblendowany z odrobiną kakao, to pyszny i zdrowy budyń. Pomysłów jest mnóstwo i pozwolą przygotować różnorodne i smaczne dania każdego dnia.
Kolekcja VALDINOX Aurum
Jest mnóstwo sposobów, aby zmniejszyć liczbę produkowanych odpadów. Spróbuj wprowadzić w życie jak najwięcej z nich, bo każdy gest ma znaczenie. Jeśli życie zero waste Cię przeraża, na początek możesz zastosować metodę less waste. Jak? Daj przedmiotom drugie życie! Działające, używane sprzęty możesz spokojnie przekazać komuś innemu, a przeczytane książki wymienić na ulubioną kawę, dodając ogłoszenie w popularnych serwisach internetowych do tego przeznaczonych.
Kuchnia zero waste wymaga odpowiedniego planowania i kupowania z umiarem. Czasem jednak nawet mimo dobrej organizacji trudno poradzić sobie z nadmiarem jedzenia w lodówce – przepisy na kuchnię z resztek i wielofunkcyjne garnki VALDINOX ułatwią przygotowanie potraw zdrowych dla Ciebie i środowiska.
Garnek VALDINOX Aurum
Gotowanie zero waste nie musi być trudne, kluczem do sukcesu jest wielozadaniowość. Szybki obiad w jednym garnku przygotujesz bez trudu, wykorzystując resztki z wczorajszego posiłku i garnek do pieczenia VALDINOX. Przyrządzając w nim smaczną zapiekankę z ziemniaków czy makaronu z wczorajszym sosem, zminimalizujesz odpady. Naczynia do zapiekania VALDINOX wykonane są z użyciem nowoczesnych technologii, dzięki czemu szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło, oszczędzając energię.
W piekarniku albo na patelni możesz przygotować smaczne i zdrowe duszone dania. Wśród uniwersalnych i praktycznych garnków VALDINOX z pewnością znajdziesz odpowiedni dla siebie i swojej kuchni. Brytfanny oraz garnki do zapiekania VALDINOX pozwalają na łatwe i szybkie duszenie potraw na każdym rodzaju kuchenki oraz w piekarniku. Wystarczy, że wkroisz do środka zalegające w lodówce warzywa i zalejesz bulionem, a szybko stworzysz smaczną potrawkę z ryżem. Kształt pokrywki naczynia sprawia, że poruszające się wewnątrz powietrze nieustannie skrapla się i nawadnia potrawę. Przygotowane w ten sposób danie nie traci wartości odżywczych ani smaku.
Brytfanna VALDINOX Expert pojemność 5,0 l
Życie zero waste czy less waste to nie chwilowa moda, ale najlepszy wybór każdego, kto troszczy się o przyszłość naszej planety. To metoda wielu korzyści dla wszystkich. Dzięki świadomym wyborom i ograniczeniu zakupów pozwala oszczędzać pieniądze, a także jest świetnym pretekstem do urozmaicenia dotychczasowej diety. Wybieraj produkty, które można maksymalnie wykorzystać lub przetworzyć. Garnki VALDINOX i kuchnia zero waste to inspiracja, jak nie marnować (produktów, surowców, pieniędzy), a także jeść smacznie i zdrowo każdego dnia.