Kuchenki indukcyjne cieszą się w naszych kuchniach nieustanną popularnością. Choć płyta indukcyjna wyróżnia się ciekawym, nowoczesnym designem, oszczędnością i licznymi zaletami, na jej temat nadal krąży wiele fałszywych informacji. W poniższym artykule obalamy mity i podpowiadamy, jak działa indukcja oraz dlaczego warto wybrać ją do swojej kuchni.
Mechanizm działania płyty indukcyjnej może wydawać się skomplikowany, szczególnie dla osób niezwiązanych z fizyką. Dlatego jeśli chcesz dowiedzieć się, jak działa kuchnia indukcyjna, przyda się mała powtórka z elektromagnetyzmu. Płyta używa fal magnetycznych, aby generować energię. Pole magnetyczne szybkozmienne wytwarzają umieszczone pod taflą ceramiczną płaskie cewki. To one oddziałują z naczyniami, tworząc prądy wirowe. W ten sposób podgrzewa się naczynie i jego zawartość – a nasze dania mogą się gotować, choć płyta nie zmienia temperatury. Garnki na płytę indukcyjną wymagają ferromagnetycznego dna, aby bezpiecznie przygotowywać smaczne potrawy. To podstawowa różnica pomiędzy płytą indukcyjną i elektryczną.
Nienagrzewanie się płyty indukcyjnej pozwala uniknąć przypalania żywności, która wydostała się z garnka. Jednym z najczęstszych błędów popełnianych w kuchni jest nieodpowiednie dostosowanie temperatury gotowania, a także pozostawianie przypalonych resztek, aby posprzątać je później. Dzięki kuchence indukcyjnej unikniemy żmudnego szorowania płyty.
By rozwiać wątpliwości dotyczące gotowania na kuchence z płytą indukcyjną, zweryfikujmy fakty i mity na jej temat. Zacznijmy od faktów.
Płyta indukcyjna to bezpieczne oraz funkcjonalne rozwiązanie, które sprawdzi się w nowoczesnej kuchni. Kuchnia indukcyjna to nie tylko świetny design, ale przede wszystkim oszczędność. Taki sprzęt jest znacznie wydajniejszy niż płyty ceramiczne czy klasyczne palniki gazowe, co przekłada się także na zasobność naszego portfela, ponieważ zużywa mniej energii.
Korzystanie z płyty indukcyjnej wymaga nieco przygotowania. Jakie garnki do indukcji będą właściwym wyborem? Do gotowania na kuchni indukcyjnej potrzebujesz naczyń z ferromagnetycznym dnem. Czajnik na indukcję, podobnie jak garnki i patelnie znajdziesz m.in. w kolekcji VALDINOX Volcano. Specjalny znak indukcji zawierają wszystkie garnki VALDINOX, które są odpowiednie do każdego rodzaju kuchenek. Jeśli użyjesz garnka z nieodpowiedniego tworzywa, płyta indukcyjna go nie wykryje i po prostu nie będzie działać.
Czajnik na indukcję VALDINOX Skandic
Choć kuchnia indukcyjna pozwala na szybkie gotowanie, nieodpowiednie używanie może prowadzić do szybkiego niszczenia garnków. Częstym błędem popełnianym przez gotujących jest ustawienie jej na pełną moc, aby maksymalnie przyspieszyć gotowanie. Choć pozwoli to szybciej podgrzać naczynie, by zachować właściwości i smak potrawy, nie powinno się przyspieszać smażenia czy gotowania. Nie da się odpowiednio przesmażyć kotletów w szybszym czasie, ponieważ zmieniamy sposób obróbki termicznej, ale nie strukturę mięsa. Intensywne smażenie, przekraczające temperaturę bezpieczną dla patelni, powoduje jej uszkodzenia. Pamiętaj, że naczynia VALDINOX na indukcję świetnie przewodzą ciepło, dlatego szybko przygotujesz w nich świetny posiłek, odpowiednio dobierając moc kuchenki.
Czytając o płytach indukcyjnych, można odnaleźć wiele błędnych informacji. Jedną z najpopularniejszych jest założenie, że wymaga zakupu drogich i specjalistycznych garnków. Wiele naczyń może być bezpiecznie użytkowana na różnych typach kuchenek. Dobrej jakości garnki to także inwestycja na lata, dlatego cena powinna być odpowiednia dla ich wartości. Świetnie sprawdzi się wielofunkcyjny garnek do zapiekania VALDINOX, którego można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a także w piekarniku.
Na wątpliwości, jakie budzą się podczas wyboru rodzaju kuchenki, wpływa także cena. Należy jednak wziąć pod uwagę, że w przy codziennym użytkowaniu płyta indukcyjna to rozwiązanie bardziej ekonomiczne niż inne kuchenki.
Wbrew powszechnej opinii, kuchnia indukcyjna nie wpływa na smak potraw ani nie przypala gotowanych dań. Taki efekt może być wywołany przez niewłaściwe użytkowanie, czyli stosowanie niewłaściwej mocy. Powraca także opinia, że płyta indukcyjna może być szkodliwa dla urządzeń elektronicznych, takich jak telefony komórkowe, aparaty słuchowe czy rozruszniki. Kuchenka indukcyjna jest równie bezpieczna, jak pozostałe sprzęty domowe o niskiej mocy: suszarki, wiertarki czy kosiarki. Ważne tylko, aby zachować zdrowy rozsądek podczas użytkowania indukcji. Odpowiednio używany i sprawny sprzęt nie wpływa na zdrowie oraz bezpieczeństwo użytkowników.
Kuchnia indukcyjna to odpowiednie rozwiązanie do każdego wnętrza. Dzięki niej bezpiecznie, a także oszczędnie, przygotujesz ulubione dania, zachowując ich smak oraz właściwości odżywcze.