Jaki jest twój ulubiony smak? Co gotowała mama i babcia? Wspomnienie pachnących dań wywołuje przyjemny nastrój i nic dziwnego! To właśnie jest comfort food, czyli smaki i zapachy posiłków, które zapewniają nam komfort oraz dają psychiczne ukojenie.
Comfort food to dania, które nawiązują do smaków dzieciństwa czy potraw jak u babci. Ich przygotowanie nie wymaga specjalistycznych dodatków, a efekt końcowy nie zawsze pasuje do zdjęć kulinarnych z Instagrama. Bezkonkurencyjnie za to poprawiają nastrój poprzez powrót do ulubionych smaków. Dlaczego comfort food? Bo odwołują się do wspomnień o bezpiecznych i przyjemnych momentach. Przypomnij sobie, jak po powrocie ze szkoły, mama podawała na stół pierogi z truskawkami i śmietaną, a wczoraj u babci było pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami... Aż ślinka cieknie na samo wspomnienie! Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy sami przygotowali te potrawy!
Sekret comfort food tkwi w prostocie i domowej atmosferze, dlatego przygotowanie dań kojarzących się z dzieciństwem nie powinno zajmować dużo czasu – lepiej poświęcić go na wspólną rozmowę przy stole. Domowy obiad oparty jest często na niedrogich, sycących składnikach – ryżu ze śmietaną i świeżymi owocami, makaronu w sosie z aromatycznych pomidorów, kaszy z warzywami. Nasze mamy i babcie najlepiej wykorzystywały zasady less waste, przygotowując wspaniałe dania z resztek z poprzednich obiadów!
Pamiętasz niedzielny obiad z rodzicami i rodzeństwem? Idealny zestaw to schabowy, ziemniaki i mizeria. Aby w Twoim domu zapachniało takim obiadem, wcześniej musisz przygotować:
Aby kotlety schabowe smakowały doskonale, trzeba użyć odpowiedniej patelni. Wybierz dużą patelnię VALDINOX Rock o średnicy aż 28 cm. Patelnia VALDINOX jest odpowiednia do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych. Ma grube ścianki, co gwarantuje oszczędność czasu i energii, bo patelnia szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Co najważniejsze – patelnia VALDINOX z kolekcji Rock ma wielowarstwową powłokę nieprzywieralną imitującą kamień, więc możesz smażyć z minimalną ilością tłuszczu i bez obaw o przypalenie.
Do tego ugotuj ziemniaki i przygotuj mizerię. Na cztery porcje przygotuj 600 g ogórków (gruntowych lub szklarniowych). Umyj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki (lub zetrzyj na tarce – wtedy musisz wycisnąć z nich wodę). Plasterki przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i pieprzu czarnego. Wymieszaj ze śmietaną – 300 g kwaśnej śmietany 18%.
W kuchni niezbędny jest duży garnek – aby ugotować rosół lub ziemniaki. Garnek o odpowiedniej pojemności 4,5 l z pokrywką oferuje VALDINOX w kolekcji Expert. W uchwycie pokrywy znajduje się wyjątkowy praktyczny otwór na łyżkę kuchenną, który sprawia, że jest ona pod ręką. Dodatkowo pokrywy zaopatrzone są w szparę, umożliwiającą ujście pary i zminimalizowanie ryzyka wykipienia potrawy.
Kuchnia babci kojarzy się zwykle ze słodkimi zapachami – a nic tak nie cieszy jak babcine naleśniki z prażonymi jabłkami pachnącymi cynamonem. Jak zatem zrobić idealne naleśniki? Smażenie ułatwi nam patelnia z powłoką nieprzywieralną, z niskim rantem usprawniającym obracanie placków – patelnia do naleśników VALDINOX z kolekcji Rock.
Do ciasta na naleśniki użyj:
Doskonałe naleśniki nie są sekretem – zazwyczaj większość osób potrafi je przygotować.
Do nadzienia będzie potrzebne:
Omyj i obierz jabłka – po usunięciu gniazd nasiennych pokrój je w kostkę i wrzuć na rozgrzane masło. Duś cały czas mieszając, dolewając niewielką ilość wody aż do miękkości. Według uznania dodaj cynamon i cukier do smaku.
Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, zawinięte z farszem w rulon i posypane cukrem pudrem. Zupełnie jak w dzieciństwie!
W zabieganej, stresującej i wymagającej codzienności warto dać sobie chwilę komfortu i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Pyszne i wartościowe posiłki są idealną okazją do odpoczynku, a każde spotkanie przy rodzinnym stole to czas na wspomnienia.