Gotowanie może być świetną przygodą, jednak wymaga znajomości kilku podstawowych zasad. Bez nich łatwo się zniechęcić już na pierwszych etapach kulinarnych eksperymentów. Jakich błędów możesz uniknąć, by zostać ekspertem w swojej kuchni?
Garnek z kolekcji Expert
1. Źle nagrzana patelnia
Odpowiednia temperatura tłuszczu to podstawa smażenia. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz mięso czy warzywa, danie potrzebuje właściwych dla siebie warunków, aby wydobyć smak i aromat. Przed rozpoczęciem smażenia dowiedz się, jakiej temperatury potrzebuje konkretny produkt, np. piersi kaczki kładziemy na zimnej patelni, lecz kotlety schabowe już na rozgrzanym tłuszczu. Przed wyłożeniem składników upewnij się, że wiesz, jakiej obróbki wymaga danie, które chcesz przygotować.
Patelnia z kolekcji Aurum
2. Nieprzestrzeganie czasu gotowania
Choć wielu z nas traktuje przepisy i instrukcje jako sugestię, niektóre potrawy wymagają precyzyjnego pilnowania czasu. Gotowanie makaronu, ryżu czy kaszy może nie skończyć się pysznym daniem, jeśli zignorujesz minutnik.
3. Źle dobrane proporcje składników
Ważenie składników i dozowanie przypraw ma kluczowe znaczenie w wielu potrawach. Przesolenie albo dodanie zbyt wielu ostrych składników potrafią skutecznie zepsuć smak każdego dania. Jeśli nie wiesz, jak odmierzyć składniki, wykorzystaj do miary przedmioty, które na pewno masz w kuchni - łyżki, szklanki czy nawet kubeczek po jogurcie.
4. Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu
Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia czy pieczenia. Dopasuj jego rodzaj do potrawy, składników i temperatury, w jakiej przygotowujesz danie. W zależności od rodzaju mięsa najlepiej smażyć je na oleju rzepakowym, smalcu lub maśle. Do smażenia nie zaleca się używania oleju słonecznikowego. Posiada on wysoką liczbę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niewielką ilość przeciwutleniaczy. Potrawy wymagają również odpowiedniej ilości oleju czy oliwy. Zbyt mała ilość tłuszczu na patelni zapewne obniży zawartość kaloryczną potrawy, jednak wpłynie niekorzystnie na jej smak i wygląd.
Istnieje jednak sposób, żeby czerpać radość z przygotowywania posiłków, a nie martwić się odpowiednią ilością oleju. Naczynia VALDINOX pokryte są powłoką non-stick, która zwiększa odporność na przywieranie potraw. Jeśli lubisz smażone potrawy, patelnie Volcano szybką staną się Twoimi ulubieńcami.
Patelnia z kolekcji Volcano
5. Krojenie mięsa zaraz po upieczeniu
Błędy kulinarne wynikają z nieodpowiednich przyzwyczajeń i chęci zaoszczędzenia czasu. Dokładnie tak jest w przypadku krojenia mięsa. Wiele osób zakłada, że mięso należy pokroić zaraz po wyjęciu z piekarnika, aby podać pachnące, gorące danie. To popularny błąd - aby wydobyć smak mięsa, należy pozwolić mu odpocząć. Pozostanie ono kruche i soczyste, jeśli krojenie rozpoczniesz po kilkunastu minutach od wyjęcia z piekarnika. Aby danie było perfekcyjnie dopracowane, warto upiec je w odpowiednim naczyniu. W tym przypadku doskonale sprawdzi się brytfanna VALDINOX z kolekcji Rock.
6. Podgrzewanie potrawy w zimnym garnku
Większość naczyń kuchennych nie znosi dużych skoków temperatur. Unikaj więc podgrzewania potraw w naczyniach wyjętych prosto z lodówki, aby nie uszkodzić ich powłoki oraz nie odkształcić dna naczynia.
7. Mieszanie potraw w garnku ostrymi narzędziami
Częste błędy kuchenne dotyczą nie tylko samych potraw. Popularnym błędem jest również mieszanie potraw niewłaściwym narzędziem - na przykład widelcem lub metalową łyżką. Aby nie uszkodzić dna naczynia i nie osłabić jego właściwości, używaj drewnianych lub silikonowych szpatułek. Ostrych czyścików i silnych produktów chemicznych unikaj również przy czyszczeniu garnków po posiłku.
8. Zbyt częste mieszanie i przewracanie potrawy na patelni
To ważny problem w przygotowaniu mięs lub ryb. Niektóre dania są szczególnie czułe na mieszanie i przewracanie. Zbyt często ingerując w gotującą się potrawę, możesz spowodować, że warzywa i kawałki mięsa zmienią się w nieapetyczną papkę. Idealnym rozwiązaniem do tzw. dań jednogarnkowych jest garnek do zapiekania VALDINOX z kolekcji Expert. Ułatwia on przygotowanie takiej potrawy, bez konieczności nieustannego mieszania i przewracania składników.
9. Wkładanie ciepłej potrawy do lodówki
To działanie bardzo niebezpieczne zarówno dla dania, jak i lodówki. Włożenie zbyt ciepłego naczynia może doprowadzić do awarii chłodziarki, a wartości odżywcze przechowywanej w ten sposób potrawy gwałtownie maleją.
10. Zwiększanie ognia/mocy kuchenki, aby przyspieszyć gotowanie
Dylemat, jak dobrać moc kuchenki do smażenia potrawy jest znany niemal każdemu. Tym bardziej że zbyt duży płomień to bardzo popularny błąd. Gotując w ten sposób, nie przyspieszysz procesu podgrzewania, a jedynie zmarnujesz dużo energii i możesz przypalić danie. Z pomocą przychodzą garnki VALDINOX, które bardzo dobrze rozprowadzają ciepło oraz utrzymują uzyskaną temperaturę bez konieczności zwiększania płomienia. Dzięki temu gotujesz oszczędnie i zdrowo na wszystkich rodzajach kuchenek.
Patelnie z kolekcji Rock
Codzienne gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, jeżeli będziesz przestrzegać wyżej wymienionych zasad. Pamiętaj, że zdrowe i zbilansowane posiłki to nie tylko dobrej jakości składniki, ale też odpowiedni sposób ich obróbki i dobrze dobrane naczynia do gotowania.