Metody produkcji


Co to jest die-cast?

Die-cast to metoda produkcji polegająca na odlewaniu metalu. Inaczej zwana kształtowaniem elementów metalowych. Jest to technologia wykonywania przedmiotów za pomocą wypełniania form ciekłym metalem lub stopem. Dzięki niej można stworzyć przedmioty o bardzo skomplikowanych kształtach z bardzo dużą dokładnością. Na przykład garnki i brytfanny w linii Vldinox są odlewane wraz uchwytami. Dzięki czemu są one trwale połączone z naczyniem, gwarantując solidność i bezpieczeństwo użytkowania.

Produkcję die-cast przeprowadza się zawsze w maszynie odlewniczej, w której zamocowane są części formy metalowej. Forma jest składana mechanicznie i dociskana obciążeniem kilkudziesięciu ton, a następnie wlewany jest metal pod ciśnieniem kilkuset atmosfer. Jakość odlewu jest bardzo wysoka. Technologie tę stosuje się szczególnie do wyrobów ze stopów aluminium.

Naczynia kuchenne z kolekcji Valdinox klasycznej – czarnej oraz białej (Valdinox White) wykonane są właśnie metodą odlewania pod ciśnieniem (die-cast).

Czym jest technologia FORGED?

Linia naczyń kuchennych Valdinox – Rock wykonana w technologii forged jest gwarancją trwałości i niezwykłej użyteczności produktów. Powstałe w wyniku odkuwania naczynia, o grubych ściankach oraz wzmocnionym dnie, są jednocześnie twarde i mocne oraz błyskawicznie przewodzą ciepło i podtrzymują je, oszczędzając Twój czas i pieniądze.

Technologia forged to unikalna metoda produkcji, która nadaje naczyniom extra siłę i ponadczasową wytrzymałość. Proces polega na kształtowaniu aluminium w bardzo wysokiej temperaturze przy użyciu potężnych skoncentrowanych sił nacisku. W ten sposób formowane aluminium zyskuje w każdym miejscu odpowiednią grubość i gęstość, a te z kolei przekładają się na maksymalną wydajność naczynia oraz niskie koszty eksploatacji. Technologia forged to rewolucja nie tylko dla Twojej pasji gotowania ale również dla Twojego portfela.

Serię produktów Valdinox Rock wewnątrz pokryto wysokiej jakości powłoką Dyflon o efekcie kamienia. Posiada ona doskonałe właściwości nieprzywieralne,  które są podstawą zdrowego gotowania z niewielka ilością tłuszczu. Połączenie mineralnej powłoki z aluminiowym korpusem gwarantuje, że każde danie przygotujemy znacznie  szybciej i zawsze doprowadzimy je do perfekcji.

Copyright © Valdinox